Neptun Deep. Greenpeace trebuie să plătească României o despăgubire uriașă

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom
Justiția română a dat undă verde proiectului Neptun Deep, respingând solicitarea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a salutat decizia și a subliniat că aceasta reprezintă o victorie majoră pentru securitatea energetică a țării.

Decizie favorabilă pentru România: Greenpeace, obligată la despăgubiri

Potrivit ministrului, Greenpeace a încercat să blocheze în instanță acordul de mediu pentru Neptun Deep, un proiect strategic esențial pentru România. În urma deciziei justiției, organizația de mediu trebuie acum să plătească 450.000 de lei în despăgubiri (câte 150.000 de lei pentru fiecare parte implicată în proces).

"Această decizie confirmă ceea ce am spus de la bun început: avem dreptul și datoria de a valorifica resursele noastre naturale pentru securitatea energetică a țării. Cine greșește, plătește! Astăzi, România a câștigat!", a declarat Burduja pe Facebook.

Beneficii pentru România: Gaz mai ieftin și independență energetică

Ministrul Energiei a explicat că gazele din Marea Neagră vor duce la prețuri mai mici și mai stabile pentru consumatori, consolidând în același timp poziția României ca furnizor regional de energie.

"Vom deveni un furnizor regional de energie. Alții vor depinde de noi, nu noi de alții. Asigurăm tranziția energetică echilibrată, fără să sacrificăm competitivitatea țării și standardul de trai al românilor."

Acesta a felicitat echipele Romgaz și OMV Petrom pentru eforturile lor și a criticat organizațiile de mediu care, în opinia sa, încearcă să împiedice dezvoltarea energetică a României.

Proiectul Neptun Deep, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, este cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră, cu un potențial de producție estimat la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Guvernul estimează că acest proiect va aduce peste 20 de miliarde de euro la bugetul de stat și va crea noi locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna

pixel