Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Comisia Europeană a autorizat, joi, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Greierele de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.
În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.
Această autorizaţie a Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea. Produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice.
În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. De asemenea, în contextul strategiei "De la ferma la farfurie", insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil, transmite Agerpres.
Petre Daea, ministru al Agriculturii în guvernarea PSD, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Business despre preţurile pe care le vor găsi, în această primăvară, românii, în pieţe şi la rafturile magazinelor.
"Din nefericire, nu putem avea o perspectivă care să ne bucure, dat fiind faptul că impactul scumpirilor la gaze naturale şi energie electrică presează foarte mult pe costul de producţie. Se ştie foarte bine că în agricultură nu poţi face producţie fără energie şi mai ales la legumele timpurii, unde consumul de energie este foarte mare.
Impactul asupra preţului de cost se va translata, desigur, şi la preţul de vânzare a acestor produse. Este o problemă care ne îngrijorează pe toţi. Am spus-o de fiecare dată şi o repet cu obstinaţie: orice întârziere faţă de o decizie cu privire la temperarea preţurilor la energie şi carburanţi ne va costa. Orice zi întârziată va fi un supliment de îngrijorare şi, în acelaşi timp, o comprimare a activităţii de producţie.
Mă gândesc la producţia agroalimentară care îşi urmează cursul în zootehnie, unde liniile de producţie sunt alimentate fie cu gaze, fie cu energie electrică, extrem de scumpe. Eu am făcut o analiză asupra activităţii unui agent economic: înainte de scumpirile la curent şi gaze, 6,5% din costul de producţie era reprezentat de energie; acum este de 71% amprenta gazului şi a energiei electrice, ceea ce înseamnă enorm. O asemenea situaţie îi va determina pe unii să oprească activitatea, iar pe alţii să reducă producţia, astfel încât să poată rămâne pe piaţă", a explicat, pentru cititorii DC Business, Petre Daea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...