Grupa 1 de muncă (condiţii speciale), extinsă. Care sunt noile categorii de locuri de muncă incluse
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
O veste bună
O veste bună
Important proiect de lege care vine că corecteze o inechitate pentru anumiți angajați. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru completarea art.30 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În lista proiectelor de legi şi propunerilor legislative dezbătute în comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor pentru care au fost depuse rapoarte de adoptare în perioada 14 - 17 noiembrie 2022 se numără şi un proiect care prevede stabilirea unei noi categorii de locuri de muncă drept locuri de muncă în condiţii speciale.

Este vorba despre completarea Legii nr.263/2010, urmărindu-se stabilirea unei noi categorii de locuri de muncă drept locuri de muncă în condiţii speciale, respectiv cele din sectorul construcţii maşini, pentru personalul care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje. Totodată, se preconizează şi asimilarea, ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă. De asemenea, se propune recalcularea pensiilor, la cerere, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă potrivit prezentei propuneri.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor. Rezultat vot pentru=244, contra=1, abtineri=1, nu au votat=2.

RAPORTUL poate fi studiat aici.

***

Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.263/2010, urmărindu-se stabilirea unei noi categorii de locuri de muncă drept locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, respectiv cele din sectorul construcţii maşini, pentru personalul care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje.

Totodată, se preconizează şi asimilarea ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă.

De asemenea, se propune recalcularea pensiilor, la cerere, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă potrivit prezentei propuneri.

 

Vezi şi: Ministrul Muncii, chemat în Parlament să prezinte stadiul procesului de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale

 

Ministrul muncii, Marius Budăi, va prezenta, mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, stadiul procesului de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale şi paşii concreţi pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El a fost invitat la Ora Guvernului de parlamentarii USR. 

Recent, Comisia Europeană a transmis că pensiile militare trebuie reformate odată cu cele speciale, iar România trebuie să se încadreze de anul viitor în procentul de 9,4 din PIB la capitolul pensii, condiţii de îndeplinit pentru aprobarea celei de-a treia cerere de plată pentru fonduri europene. Este de aşteptat ca ministrul Marius Budăi să vină şi cu precizări privind procentul de majorare a pensiilor, care se va aplica de la începutul anului viitor. În coaliţia de guvernare, părerile rămân, însă, împărţite. Liberalii vor o majorare cu 15% pentru toate pensiile, în timp ce social-democraţii insistă ca pensiile mici să primească mai mult, transmite Rador.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel