Grupul american Raytheon va plăti o amendă uriașă pentru fraudă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Raytheon / FOTO: Freepik
Raytheon / FOTO: Freepik
Decizia vine în urma unor acorduri multiple încheiate cu autoritățile americane, prin care Raytheon se angajează la măsuri stricte de conformitate și cooperare deplină cu investigațiile viitoare.

Compania americană Raytheon, o filială a gigantului de apărare RTX, va plăti o amendă de peste 950 de milioane de dolari pentru acuzații de fraudă, corupție și încălcări ale legislației privind armamentul. 

Acuzații grave de corupție și fraudă

Potrivit autorităților americane, Raytheon a desfășurat acțiuni frauduloase cu scopul de a obține contracte guvernamentale prin metode ilicite. Procurorul Kevin Driscoll, reprezentant al Departamentului de Justiție al Statelor Unite, a declarat că Raytheon „a conceput scheme frauduloase pentru a înșela guvernul american în vederea obținerii de contracte strategice și critice, folosind practici de corupție pentru a asigura contracte în Qatar.” Printre acuzațiile aduse companiei se numără și mituirea unui înalt oficial din cadrul Forțelor Armate ale Qatarului (QAF) prin intermediul unor contracte false.

Raytheon a fost pusă sub acuzare atât civilă, cât și penală de mai multe state americane, în colaborare cu Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC). Înțelegerea semnată cu Departamentul de Justiție prevede implementarea unui program extins de conformitate și angajarea unui supraveghetor independent pentru monitorizarea activităților companiei timp de trei ani. Acest program va include raportarea obligatorie a oricăror comportamente frauduloase și implicarea directă în anchetele actuale sau viitoare.

Contracosturi pentru sistemele Patriot

Una dintre principalele acuzații aduse companiei vizează furnizarea de sisteme de armament, inclusiv faimoasele rachete Patriot și diverse sisteme radar. În cadrul anchetei s-a descoperit că Raytheon a crescut în mod artificial prețurile anumitor contracte, falsificând documentele financiare, fapt ce a generat costuri suplimentare în valoare de peste 111 milioane de dolari pentru Departamentul Apărării al Statelor Unite. Aceste practici s-au derulat pe parcursul a peste un deceniu, între 2009 și 2020, cu o intensificare a neregulilor în perioada 2012-2016.

„RTX își asumă responsabilitatea pentru neregulile comise de filiala sa,” a afirmat compania într-un comunicat oficial, subliniind că a luat măsuri active în timpul anchetei pentru a remedia problemele identificate. RTX a confirmat că a alocat deja suma necesară pentru a achita amenda impusă.

Provizioane financiare

În cadrul prezentării rezultatelor financiare din al doilea trimestru, susținută la 25 iulie, RTX a anunțat că a rezervele sale pentru litigii au fost completate pentru a acoperi potențialele plăți necorespunzătoare efectuate de Raytheon și de Thales-Raytheon Systems (TRS), o societate mixtă cu Thales, în legătură cu contracte din Orientul Mijlociu începând cu 2012. RTX a anunțat că a alocat în mod specific suma de 918 milioane de dolari, crescând fondul său total destinat litigiilor la 1,24 miliarde de dolari.

Compania franceză Thales, partenerul Raytheon în cadrul TRS, a precizat că nu a primit nicio solicitare din partea autorităților americane sau franceze și că nicio entitate Thales nu a fost vizată sau condamnată în legătură cu acest caz. „Această situație privește exclusiv Raytheon sau entități aflate sub controlul său integral,” a menționat un purtător de cuvânt al Thales.

Măsuri viitoare

Prin acordurile de tip DPA (Deferred Prosecution Agreements) încheiate cu autoritățile americane, Raytheon își asumă angajamentul de a implementa măsuri severe de control intern și de conformitate. Programul va fi monitorizat de un supraveghetor independent și va include instruiri suplimentare pentru angajați, monitorizarea strictă a contractelor și raportarea obligatorie a oricăror suspiciuni de activități frauduloase.

Autoritățile americane au subliniat că amenda impusă reflectă gravitatea încălcărilor comise de Raytheon și reprezintă un semnal clar pentru industria de apărare, încurajând companiile să mențină standarde etice și legale ridicate în contractele publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM

pixel