Matolcsy, care se pregăteşte să înceapă al doilea mandat prin eliminarea măsurilor neconvenţionale şi pregătirea terenului pentru înăsprirea politicii monetare, a dat asigurări că se aşteaptă în viitorul apropiat la o revizuire în creştere a ratingului Ungariei din partea agenţiei de evaluare financiară Moody's.
De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei nu a dorit să comenteze asupra perspectivelor politicii monetare.
Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat în fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrală a Ungariei a implementat mai multe măsuri de relaxare monetară pentru reducerea costului creditului şi "inundarea" economiei cu bani ieftini pentru a susţine politica guvernamentală destinată stimulării creşterii economice. Dobânzile reduse au generat un boom al creditării, însă inflaţia de bază a crescut constant în ultimele luni, iar economiştii se aşteaptă ca NBH să înceapă să înăsprească în curând politica monetară.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere, de la "BBB minus" la "BBB", ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală atribuit Ungariei, cu perspectivă stabilă.
Ratingul "BBB" face parte din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii).
Scăderea rapidă a datoriei externe a reprezentat unul dintre principalele motive ale revizuirii în creştere a ratingului Ungariei, apreciază Fitch.
Datoria externă netă a Ungariei a scăzut la 10,2% din PIB în 2018, faţă de o medie de 34,4% din PIB în perioada 2013 - 2017, sprijinită de excedentul de cont curent semnificativ, nivelul ridicat al investiţiilor externe şi transferurile de capital de la UE, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Conform datelor preliminare, economia ungară a crescut cu 4,8% în 2018, faţă de un avans de 4,1% în 2017, pe fondul majorării investiţiilor şi a consumului gospodăriilor, în urma majorării salariilor.
Piaţa forţei de muncă din Ungaria rămâne sub presiune, stimulând majorarea salariilor. Rata şomajului, de 3,7% în 2018, este printre cele mai scăzute din UE, iar salariile medii brute lunare au urcat cu 10,2% anul trecut, faţă de un avans de 9,1% în 2017, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...