Guvernul a adoptat bugetul. Care sunt indicatorii pe care este construit

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Bugetul pe 2019 a fost adoptat, în formai finală, în ședința de Guvern de vineri și a fost trimis deja Parlamentului, care va stabili calendarul de adoptare la începutul săptămânii viitoare. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a spus că respectarea deficitului este condiționată de reformarea unor domenii de activitate. 

Creșterea PIB este previzionată la 5,5% față de anul precedent, PIB-ul ajungând la 1.022 de miliarde de lei. Creșterea PIB față de 2016 este de 33,6%. Deficitul bugetar va fi de 2,55%.

”Este un deficit pe care îl putem menține, dar este necesar un efort comun din partea întregii echipe guvernmanetale de patru zone de reformă: asistență socială, sănătate, investiții și administrație locală și centrală”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a precizat că cele 37 miliarde de lei alocate sănătății asigură integral nevoile de finanțare ale programelor de sănătate, dar este nevoie de creșterea eficienței cheltuielilor. În ce privește investițiile, ministrul spune că este nevoie de o rapiditatea mai mare a procedurilor de achiziții publice și acordării autorizațiilor. În ce privește administrația, ”este obligatoriu ca aparatul public să lucreze efectiv în folosul cetățeanului fără blocaje, ci acoperire acolo unde este nevoie și fără suprapunere de atribuții și activități”, după cum a spus ministrul.

Citește și: Buget 2019, epopeea continuă. Ce etape trebuie să mai parcurgă

Teodorovici a mai anunțat că bugetul pentru pensii este pe excedent, fiind vorba de un plus de 0,2% din PIB. În ce privește veniturile statului, acestea sunt 

Bugetul de pensii este pe excedent, un plus de 0,2% din PIB. Veniturile statului pentru 2019 sunt anticipate la 342,7 miliarde de lei, cu 53,1% mai mult față de 2016. Obiectivul pe care Teodorovici l-a fixat pentru ANAF este să aducă ajungă la un nivel al încasărilor de 30%

Veniturile sunt calculate la nivelul de 342,7 miliarde lei cu 53,1% față de 2016. Nivelul din acest an pe care ANAF trebuie să-l aducă este de 30% din veniturile statului, cu 2% mai mult. La capitolul cheltuieli, pentru asistență socială sunt 107,6 miliarde de lei, pentru cheltuielile de personal 102,5 miliarde, pentru investiții 49,65 miliarde, pentru bunuri și servicii 46,5 miliarde, iar pentru proiectele cu finanțare europeană 38,1 miliarde de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel