Prin acest Memorandum, Guvernul a aprobat Planul anual de acțiune pentru îndeplinirea setului de priorități în domeniul schimbărilor climatice, ce include 76 de măsuri prioritare. România își propune să depășească procentul de 60% realizat în anul 2023 în privința implementării măsurilor în acest domeniu și să se apropie de ținta de 90% stabilită pentru anul 2025.
Memorandumul stabilește clar setul de priorități ale României în domeniul schimbărilor climatice, autoritățile competente în implementarea proiectelor și elaborarea măsurilor legislative, precum și termenele de realizare.
Proiectele prioritare avute în vedere se referă la adaptarea agriculturii la efectele schimbărilor climatice, acordarea de ajutoare de minimis/de stat pentru ecoturism, acordarea de granturi pentru investițiile destinate industriei prelucrătoare, investiții în întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice, sprijinirea investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică produsă din surse regenerabile (solar, eolian și hidro) pentru autoconsum, etc.
Secretariatul General al Guvernului va raporta trimestrial stadiul implementării priorităților și prezentarea lor în Comitetul Interministerial pentru Schimbări Climatice (CISC), organism consultativ fără personalitate juridică, condus de prim-ministrul României, în calitate de președinte, ce reunește toate instituțiile publice cu atribuții de elaborare și implementare a politicilor cu impact în sfera schimbărilor climatice.
Din CISC fac parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România care elaborează și implementează politici cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice, la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, consilieri prezidențiali sau consilieri de stat din partea Administrației Prezidențiale, respectiv reprezentanți la nivel de conducător ai instituțiilor.
Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului sunt instituții responsabile de implementarea Reformei 2 “Întărirea coordonării la Centrul Guvernului printr-o abordare integrată și coerentă a inițiativelor în domeniul schimbărilor climatice și a dezvoltării durabile”, Jalonul 413 pentru “Operaționalizarea unui comitet interinstituțional privind schimbările climatice” și Ținta 414 pentru “Realizarea a 90% din prioritățile stabilite de Comitetul interinstituțional privind schimbările climatice pentru anul 2025”, prevăzute în Buna guvernanță din cadrul PNRR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...