Guvernul britanic înrăutățește prognoza de creștere a economiei

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a actualizat estimările privind evoluţia economiei Regatului Unit în 2020
Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a actualizat estimările privind evoluţia economiei Regatului Unit în 2020
Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a actualizat estimările privind evoluţia economiei Regatului Unit în 2020 şi în 2021, cu ocazia prezentării, miercuri, a primului buget post-Brexit, transmite Reuters.

PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% anul acesta şi de 1,8% în 2021, după ce în martie 2019 Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) previziona un avans de 1,4% în 2020 şi de 1,6% în 2021.

Prognoza anunţată miercuri de Rishi Sunak a fost finalizată înainte de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19) şi de turbulenţele care au urmat pe pieţele financiare globale.

Economia britanică a crescut cu 1,4% în 2019, după un avans de 1,3% în 2018, o performanţă peste estimările analiştilor. Pe lângă incertitudinile legate de Brexit, economia a fost afectată de escaladarea tensiunilor comerciale globale.

Coronavirusul ar putea provoca 100.000 de morți în Marea Britanie

Rishi Sunak a avertizat că economia se confruntă cu "un impact semnificativ" în urma răspândirii epidemiei, chiar dacă efectul va fi temporar, şi a anunţat un plan de stimulare fiscală de 30 miliarde de lire sterline (39 miliarde de dolari).

"Economia noastră este robustă, finanţele publice sunt solide, serviciile noastre publice sunt bine pregătite. Voi face orice este necesar pentru a sprijini economia", a declarat ministrul britanic de Finanţe în Parlamentul de la Londra.

Aceasta a anunţat măsuri pentru sprijinirea companiilor care se confruntă cu probleme financiare, suspendarea sau întârzierea achitării unor taxe.

Şi Banca Angliei (BoE) a anunţat miercuri o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, în încercarea de a proteja economia britanică de efectele negative provocate de epidemie.

Membrii comitetului de politică monetară de la BoE au decis, pentru prima dată după luna august 2016, să reducă dobânda de referinţă până la 0,25% de la 0,75%, a informat banca centrală într-un comunicat de presă.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit deja, în jos, la 0,8% estimările privind ritmul de creştere economică înregistrat de Marea Britanie în 2020, un an crucial pentru negocierile cu privire la relaţia comercială viitoare între Bruxelles şi Londra. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

pixel