Guvernul german a pus gând rău unui gigant al lignitului
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Care sunt ultimele cerințe ale guvernului de la Berlin
Care sunt ultimele cerințe ale guvernului de la Berlin
Guvernul german poartă discuţii cu a doua mare companie minieră din ţară pentru ca aceasta să pună capăt extracţiei de cărbune în 2030, cu opt ani mai devreme decât compania planificase anterior, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, discuţiile dintre ministrul german al Economiei, Robert Habeck, şi directorul general de la LEAG, Thorsten Kramer, ar fi început luna trecută, după ce Habeck a făcut o vizită la termocentrala pe cărbune din apropiere de Spremberg, şi continuă în prezent.

Autorităţile germane ar dori să elimine cărbunele din mixul energetic începând din 2030, mai repede decât ţinta anterioară de 2038, însă acum are nevoie şi de ajutorul companiilor miniere pentru a putea atinge această ţintă.

Sursele susţin că CEO-ul de la LEAG s-a opus presiunilor guvernamentale vizând noul termen limită şi a insistat pe respectarea datei ţintă 2038. Însă acum LEAG, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa, pare să fie mai flexibilă, în pofida protestelor unora dintre cei 7.000 de angajaţi, care se tem că îşi vor pierde locurile de muncă.

În urmă cu trei ani, Berlinul a promis LEAG un ajutor de 1,75 miliarde de euro pentru ca firma să pună capăt mineritului de cărbune în 2038, însă Comisia Europeană a demarat o investigaţie pentru a verifica dacă acest ajutor de stat este legitim. LEAG a transmis un comunicat de presă în care spune că discută cu Guvernul pe mai multe teme, inclusiv cea a despăgubirilor şi a infrastructurii necesare pentru a converti termocentralele pe lignit să utilizeze hidrogen.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul de la Berlin a ajuns la un acord cu grupul de utilităţi RWE AG pentru ca acesta să pună capăt cărbunelui în 2030, când cea mai mare economie a Europei vrea să îşi reducă emisiile de CO2 cu două treimi şi să producă 80% din energia electrică din surse regenerabile.

Însă Germania şi-a crescut dependenţa de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale, ca reacţie la sancţiunile occidentale impuse Mocovei pentru invadarea Ucrainei. Reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti a forţat Germania să repornească unele termocentrale pe cărbune care anterior au fost închise. 

Citește și Important producător de utilaj petrolier cere intrarea în insolvență

Uztel este unul dintre cei mai importanţi producători de utilaj petrolier, asigurând şi servicii de reparaţii. Uztel are peste 107 ani de activitate în industria de petrol şi gaze. Astfel, în 1856, prima rafinărie din lume a fost construită în apropiere de Ploieşti, iar în 1857 Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol. În 1904, Standard Oil, firmă din Statele Unite, a înfiinţat, în apropiere de Ploieşti, Societatea Româno Americană şi a construit ateliere mecanice şi rafinării. În 1950, Ateliere mecanice ale Societăţii Româno Americane au devenit compania Uztel, în subordinea Ministerului Român al Petrolului. Compania a devenit unul dintre principalii producători de utilaj petrolier pentru industria românească de petrol, asigurând în acelaşi timp reparaţii capitale pentru întreaga gamă de echipamente.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel