Guvernul german a pus gând rău unui gigant al lignitului
Autor: Mara Ivan | 16 Martie 2023, 22:01
Care sunt ultimele cerințe ale guvernului de la Berlin
Care sunt ultimele cerințe ale guvernului de la Berlin
Guvernul german poartă discuţii cu a doua mare companie minieră din ţară pentru ca aceasta să pună capăt extracţiei de cărbune în 2030, cu opt ani mai devreme decât compania planificase anterior, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, discuţiile dintre ministrul german al Economiei, Robert Habeck, şi directorul general de la LEAG, Thorsten Kramer, ar fi început luna trecută, după ce Habeck a făcut o vizită la termocentrala pe cărbune din apropiere de Spremberg, şi continuă în prezent.

Autorităţile germane ar dori să elimine cărbunele din mixul energetic începând din 2030, mai repede decât ţinta anterioară de 2038, însă acum are nevoie şi de ajutorul companiilor miniere pentru a putea atinge această ţintă.

Sursele susţin că CEO-ul de la LEAG s-a opus presiunilor guvernamentale vizând noul termen limită şi a insistat pe respectarea datei ţintă 2038. Însă acum LEAG, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa, pare să fie mai flexibilă, în pofida protestelor unora dintre cei 7.000 de angajaţi, care se tem că îşi vor pierde locurile de muncă.

În urmă cu trei ani, Berlinul a promis LEAG un ajutor de 1,75 miliarde de euro pentru ca firma să pună capăt mineritului de cărbune în 2038, însă Comisia Europeană a demarat o investigaţie pentru a verifica dacă acest ajutor de stat este legitim. LEAG a transmis un comunicat de presă în care spune că discută cu Guvernul pe mai multe teme, inclusiv cea a despăgubirilor şi a infrastructurii necesare pentru a converti termocentralele pe lignit să utilizeze hidrogen.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul de la Berlin a ajuns la un acord cu grupul de utilităţi RWE AG pentru ca acesta să pună capăt cărbunelui în 2030, când cea mai mare economie a Europei vrea să îşi reducă emisiile de CO2 cu două treimi şi să producă 80% din energia electrică din surse regenerabile.

Însă Germania şi-a crescut dependenţa de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale, ca reacţie la sancţiunile occidentale impuse Mocovei pentru invadarea Ucrainei. Reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti a forţat Germania să repornească unele termocentrale pe cărbune care anterior au fost închise. 

Citește și Important producător de utilaj petrolier cere intrarea în insolvență

Uztel este unul dintre cei mai importanţi producători de utilaj petrolier, asigurând şi servicii de reparaţii. Uztel are peste 107 ani de activitate în industria de petrol şi gaze. Astfel, în 1856, prima rafinărie din lume a fost construită în apropiere de Ploieşti, iar în 1857 Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol. În 1904, Standard Oil, firmă din Statele Unite, a înfiinţat, în apropiere de Ploieşti, Societatea Româno Americană şi a construit ateliere mecanice şi rafinării. În 1950, Ateliere mecanice ale Societăţii Româno Americane au devenit compania Uztel, în subordinea Ministerului Român al Petrolului. Compania a devenit unul dintre principalii producători de utilaj petrolier pentru industria românească de petrol, asigurând în acelaşi timp reparaţii capitale pentru întreaga gamă de echipamente.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Crossuri externe