Bursa de Valori București, între creșteri și scăderi: Ce acțiuni domină topurile
Evoluţii mixte la Bursa de...
În nota de fundamentare a noii hotărâri se spune că în contextul unui climat economic dificil, este vital rolul investițiilor de capital străin în mecanismele de redresare, cu efecte vizibile asupra ratei de creștere economică și a competitivității la nivel internațional.
La nivel global, agențiile de promovare a investițiilor și exporturilor joacă rolul de one-stop-shop-uri pentru investitorii străini și companiile locale, oferind sprijin prin informații adecvate, cunoștințe, disponibilitate și profesionalism, dovedindu-se esențiale pentru atragerea fluxurilor de investiții străine și susținerea exporturilor naționale.
Pandemia și războiul de la ușa României
Pandemia COVID-19 și conflictul militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina în februarie 2022 au consolidat importanța activității agențiilor de promovare a investițiilor și exporturilor, acestea continuând să fie în cea mai bună poziție pentru a oferi un răspuns rapid prin promovarea și catalizarea reformelor care pot atenua impactul crizei și, în cele din urmă, pot încuraja o redresare mai rapidă.Astăzi, agențiile de promovare a investițiilor și exporturilor sunt o parte indispensabilă a strategiilor de dezvoltare ale majorității țărilor și adesea sunt prima entitate contactată de investitori străini și deopotrivă de companiile locale ce caută piețe de desfacere internaționale, oferindu-le un rol fundamental în procesul global de selecție a locației investiției, de oferire de stimulente, de colectare a datelor, de certificare și procedură birocratică.
În documentul citat se mai spune că lipsa unei strategii multi-anuale pentru promovarea investițiilor și exporturilor, coroborate cu absența unui cadru instituțional adaptat la necesitățile de funcționare actuale, determinate de pandemie, fenomenul digitalizării și un context de competiție acerbă la nivel internațional au contribuit la o scădere a vizibilității României, și în consecință la scăderea volumului de investiții. Un factor important a fost și lipsa unui mecanism instituțional funcțional care să se ocupe de atragerea investitorilor străini sau de internaționalizarea antreprenorilor români.
Programe urmărite
Conform Programului de guvernare, este prevăzută implementarea următoarelor programe pentru susținerea comerțului exterior:
1. Programul pentru promovare la export (PPE)Va fi modificată legislația aferentă, astfel încât să fie eligibilă pentru finanțare nu doar participarea în format clasic, ci și participarea la evenimente de promovare a exportului în format virtual, să fie modernizate instrumentele deja existente și să fie introduse instrumente noi. Va fi prevăzută acceptarea în program a mai multor forme de organizare juridică a beneficiarilor. Vor fi digitalizate procesele administrative ale programului, astfel încât să fie facilitat accesul firmelor în faza de aplicare, dar și ulterior în procesul de decontare.
Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români (PINT)
Începând de anul următor vor fi acceptați în acest program beneficiarii care aplică pentru participarea la evenimente virtuale. Va fi optimizată platforma digitală de derulare prin automatizarea pe cât posibil a unor procese de verificare post-aplicare și mărirea bugetului pentru a putea finanța un număr mai mare de beneficiari.
Programul pentru cooperare româno-elvețian (PCER)
Vor fi demarate proiecte care au menirea de a continua și de a asigura sustenabilitatea centrelor de export înființate anterior în cadrul programului, precum și de replicare a experienței acumulate prin înființarea de centre noi și în alte regiuni ale țării. Între aceste proiecte se numără: Programul de instruire și certificare a exportatorilor în vederea însușirii cunoștințelor necesare pentru accesul la piețe.
Proiectul pentru realizarea unei rețele naționale de centre de afaceri pentru export, ca un instrument de sprijin pentru exportatori și Proiectul pentru creșterea competitivității la export a mediului de afaceri, care răspunde nevoilor de dezvoltare instituțională a rețelei de sprijin pentru exportatorii români, precum și nevoilor de creștere a competitivității la export a firmelor românești.
În ansamblu, PCER vizează reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, fiind implementat în România în baza Hotărârii Guvernului nr. 1.065/2010 pentru aprobarea Acordului-cadru dintre Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian, având un număr estimat de 10.000 de IMM-uri beneficiare.
Program pentru investițiile mari în vederea stimulării capacității de export
De asemenea, se urmărește implementarea de granturi pentru finanțarea investițiilor în companiile de export, care antrenează un număr mare de furnizori locali, în lanțul de producție și acordarea de împrumuturi preferențiale pentru capital de lucru, cu subvenționarea 50% a ratei dobânzii, având în vedere criterii prioritare, precum: crearea de locuri de muncă, plata la zi a taxelor și impozitelor, transfer tehnologic.
Domeniile prioritare vizate de aceste programe sunt: activitatea de producție în industria de medicamente și de echipamente medicale; chimică; petrochimică; alimentară; mașini și echipamente; mașini, unelte și utilaje agricole; îngrășăminte; construcția de nave; piese auto; IT; energie.
De asemenea, facilitarea serviciilor post-investiție reprezintă unul dintre principalele argumente pentru crearea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, care poate contribui prin efecte directe și indirecte la creșterea profilului economic al mediului de afaceri la nivel regional.Cu atât mai mult, fără un set de politici determinant pentru încurajarea exporturilor de produse și servicii naționale, mediul de afaceri autohton este forțat să întreprindă o serie de eforturi independente de identificare a lanțurilor de distribuție internaționale, cu rezultate comparativ mai scăzute în relație cu alte țări europene care desfășoară aceste activități la nivel central.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...