Guvernul lui Donald Tusk face noi demersuri pentru demiterea șefului băncii centrale poloneze
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Polonia / sursa: Freepik.com
Polonia / sursa: Freepik.com
Guvernanții polonezi vor depune o moțiune preliminară pentru a-l acționa în instanță pe actualul guvernator al băncii centrale, Adam Glapinski, până la sfârșitul lunii viitoare, potrivit agenției de știri de stat PAP.

Această decizie vine în contextul în care noul guvern, pro UE, condus de Donald Tusk, recent ajuns la putere, a promis să îi tragă la răspundere pe membrii guvernului naționalist pe care l-a înlocuit, informează Reuters.

Totodată, aducerea în fața unui tribunal de stat și înlăturarea guvernatorului băncii centrale este considerată o mișcare riscantă. În acest sens șefa BCE, Christine Lagarde, și-a arătat intenția de a-l proteja pe Glapinski, când i-a transmis o scrisoare în care spunea că șeful băncii centrale ar putea sesiza instanța supremă a UE cu privire la un astfel de demers având în vedere că acest fapt ar putea afecta independența băncii.

"Lucrăm la o moțiune preliminară pentru a-l trage la răspundere pe președintele NBP în fața Tribunalului de Stat și suntem hotărâți să ducem la bun sfârșit acest proces", a declarat pentru PAP Janusz Cichon, președintele Comisiei pentru finanțe publice din parlament.

"Intenționăm să prezentăm parlamentului o moțiune până la sfârșitul lunii martie", a continuat Cichon, care este membru al Coaliției Civice (KO) a lui Tusk.

Glapinski și liderul fostului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) au o relație veche de mai mulți zeci de ani, motiv pentru care a fost acuzat că nu își exercită funcția într-un mod obiectiv.

De asemenea, el a fost acuzat că a indus în eroare Ministerul de Finanțe cu privire la rezultatele băncii centrale și că ar fi încălcat normele constituționale care împiedică banca centrală să finanțeze împrumuturi guvernamentale atunci când a lansat un program cumpărare a activelor în timpul pandemiei COVID-19.

Glapinski a oferit o apărare fermă a bilanțului său, subliniind scăderea puternică a inflației din ultimele luni și spunând că relaxarea cantitativă (achiziția de active) a fost esențială pentru salvarea celei mai mari economii din estul Uniunii Europene în timpul pandemiei.

Tribunalul Constituțional din Polonia a decis în ianuarie că guvernul ar avea nevoie de o majoritate în parlament pentru a-l convoca pe Glapinski la un tribunal de stat, ceea ce îi complică sarcina. Tusk a declarat că ar putea exista alte modalități de a-l demite și că hotărârea Tribunalului nu este obligatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel