Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA până la sfârșitul anului 2024
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Asigurare auto RCA / Foto: Freepik
Asigurare auto RCA / Foto: Freepik
Guvernul României a decis să prelungească plafonarea prețurilor la polițele de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) pentru încă trei luni, până la finalul anului 2024.

Această măsură, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), are ca scop prevenirea apariției unor dezechilibre în piața asigurărilor și creșterii prețurilor polițelor RCA. Decizia a fost anunțată în cadrul unei ședințe de guvern, unde premierul Marcel Ciolacu a explicat importanța acestei măsuri pentru stabilitatea pieței.

Motivația din spatele prelungirii plafonării

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că măsura de prelungire a plafonării prețurilor RCA este necesară pentru a menține echilibrul pe piața asigurărilor auto și pentru a proteja consumatorii de creșteri semnificative ale prețurilor polițelor. „Luăm această decizie la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la polițele auto”, a declarat premierul la începutul ședinței de guvern.

ASF a recomandat această prelungire pentru a oferi timp Parlamentului să finalizeze dezbaterile și aprobarea unui proiect de lege care vizează reformarea legislației naționale privind asigurările RCA. Proiectul de lege, aflat în prezent în dezbatere în Parlament, propune o serie de modificări legislative menite să corecteze dezechilibrele existente în piață și să creeze un cadru mai stabil pentru sectorul asigurărilor auto din România.

Plafonarea prețurilor RCA, o măsură temporară

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a oferit detalii suplimentare cu privire la această decizie, explicând că recomandarea ASF vine în contextul în care piața asigurărilor a întâmpinat dificultăți majore în ultimii ani, inclusiv falimente în rândul unor asiguratori importanți. „Recomandarea a venit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariția unor dezechilibre în piață”, a precizat Mihai Constantin.

El a subliniat, însă, că plafonarea prețurilor RCA este o măsură temporară și că Guvernul își propune să adopte soluții legislative durabile. Proiectul de lege aflat în Parlament va aduce modificări semnificative legislației RCA, iar aceste schimbări ar putea elimina necesitatea unor plafonări impuse prin hotărâre de guvern. „Proiectul de lege va aduce o serie de modificări ale legislației naționale, privind asigurările RCA, care vor corecta dezechilibrele existente și care vor face probabil caducă aplicarea acestui plafon, prin hotărâre, de către Guvern”, a declarat Mihai Constantin.

Impactul plafonării asupra pieței asigurărilor

Plafonarea prețurilor RCA a fost inițiată în urma crizelor din piața asigurărilor, generate de falimentul unor companii importante, cum ar fi City Insurance. Această măsură a fost gândită pentru a proteja consumatorii de creșteri abrupte ale prețurilor polițelor auto, dar și pentru a oferi stabilitate pe o piață afectată de fluctuații și incertitudini.

Deși plafonarea prețurilor a avut un efect benefic asupra consumatorilor, aceasta a creat tensiuni în rândul companiilor de asigurări, care susțin că măsura le limitează capacitatea de a acoperi costurile tot mai mari ale despăgubirilor. În contextul în care costurile de reparație auto și prețurile pieselor de schimb au crescut constant, companiile de asigurări și-au exprimat îngrijorarea că plafonarea prețurilor le poate afecta sustenabilitatea financiară pe termen lung.

Reforma legislației RCA

Proiectul de lege aflat în Parlament propune reforme esențiale pentru piața asigurărilor, inclusiv noi reguli privind modul de calcul al primelor RCA și introducerea unor mecanisme care să permită ajustarea prețurilor în funcție de evoluțiile pieței. Scopul principal al acestor modificări este de a oferi un echilibru între protejarea consumatorilor și asigurarea unei piețe sustenabile pentru companiile de asigurări.

De asemenea, reforma urmărește să reducă incertitudinile și riscurile din piață, oferind companiilor de asigurări un cadru legislativ mai predictibil, în care să poată opera în condiții de concurență echitabile. Guvernul speră ca, odată cu adoptarea noilor reglementări, să nu mai fie nevoie de intervenții directe prin hotărâri de guvern pentru a controla prețurile polițelor RCA.

Decizia de a prelungi plafonarea prețurilor RCA până la sfârșitul anului 2024 reflectă angajamentul Guvernului de a proteja consumatorii și de a preveni apariția unor dezechilibre pe piața asigurărilor. Cu toate acestea, măsura este văzută ca una temporară, iar autoritățile mizează pe adoptarea unui cadru legislativ nou, care să asigure o piață stabilă și funcțională pe termen lung.

Proiectul de lege aflat în Parlament va aduce schimbări importante în sectorul asigurărilor auto și este așteptat să corecteze deficiențele existente, oferind soluții pe termen lung pentru provocările din piață. Guvernul și ASF își propun să asigure o tranziție lină către acest nou cadru legislativ, menținând în același timp un echilibru între nevoile consumatorilor și sustenabilitatea companiilor de asigurări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineață! Să aveți o săptămână liniștită!
Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania
BASF / FOTO: Wikipedia
Lingouri de argint
Inundații la Budapesta

Vârful viituri pe Dunăre va fi atins pe 2 și 3 octombrie

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele...

BERD
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Port comercial / FOTO: Freepik

Ce face Rusia pentru a intra pe noi piețe de cereale

A elaborat un plan concret și ambițios pe care se pare...

Câmp petrolier
Euro / sursa foto: Freepik.com

Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 18 ani. 

Curs valutar. Pexels.com
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Spania / sursa foto: Freepik.com
Întâlnirea ministrului Sebastian Burduja cu delegația din Emiratele Arabe Unite
ANCOM
Elveția

pixel