Guvernul rus a demisionat! Vladimir Putin le-a mulțumit
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Putin: Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul ''Sputnik V'' şi altor state
Putin: Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul ''Sputnik V'' şi altor state
Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii, relatează agenţiile TASS, Reuters şi EFE.

Medvedev, un apropiat al lui Putin, a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea acestuia ca preşedinte. Anunţul demisiei a fost făcut de Medvedev într-o intervenţie transmisă de televiziunea de stat, în timp ce preşedintele Putin era alături de el.

Vladimir Putin şi Angela Merkel la discuții despre Iran, Libia şi Siria

Acesta din urmă a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani.

Liderul de la Kremlin a mulţumit cabinetului condus de Medvedev pentru munca depusă şi i-a cerut să-şi continue activitatea până la numirea unui nou guvern. ''Din partea mea, doresc să vă mulţumesc pentru tot ce s-a făcut în acest stadiu al activităţii dumneavoastră, doresc să-mi exprim satisfacţia faţă de rezultatele obţinute. Nu s-a făcut totul, dar niciodată nu le putem realiza pe toate'', a spus Putin la o întâlnire cu membrii cabinetului demisionar, menţionând apoi că se va întâlni şi cu fiecare dintre ei în parte.

După ce va părăsi postul de premier, Dmitri Medvedev va fi adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei, după cum a precizat liderul de la Kremlin.

Agenţia TASS notează că, date fiind propunerile lui Putin de revizuire a Constituţiei, premierul Medvedev a apreciat că este corect ca acest guvern să demisioneze.

''După adoptarea acestor amendamente - şi este foarte probabil ca acest lucru să se facă în urma discuţiei - vor exista schimbări semnificative nu doar în privinţa mai multor articole constituţionale, ci şi în privinţa echilibrului puterilor, respectiv puterile executivă, legislativă şi judiciară. În acest context, este evident că noi, ca guvern al Federaţiei Ruse, trebuie să-i oferim preşedintelui ţării noastre oportunitatea de a lua toate deciziile necesare'', a explicat premierul Medvedev.

Principala măsură anunţată de preşedintele rus vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Totuşi, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform Constituţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale 'la două mandate succesive'.

Potrivit agenţiei Reuters, printre posibilii viitori premieri s-ar număra primarul Moscovei, Serghei Sobianin, ministrul economiei Maxim Oreşkin sau cel al energiei, Aleksandr Novak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel