Guvernul ungar se ține tare: Nu scumpim energia de la 1 ianuarie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Csaba Lantos / Foto: MTI
Csaba Lantos / Foto: MTI
Anunțul a fost făcut de ministrul ungar al Energiei, Csaba Lantos.

"Guvernul protejează familiile ungare de suprataxarea preţurilor la energie, cauzată de sancţiuni, prin menţinerea reducerii cheltuielilor cu utilităţile. Până la nivelul consumului mediu, utilizatorii casnici vor continua să beneficieze de cel mai mic preţ din Europa la gaze naturale şi al doilea la electricitate. Din ianuarie, nu se va modifica preţul energiei electrice şi nici al gazelor naturale peste plafonul stabilit şi astfel nu va exista nicio creştere a poverii asupra celor 6 milioane de consumatori eligibili pentru serviciul universal", a anunţat ministrul ungar al Energiei, Csaba Lantos, potrivit unui comunicat al ministerului.

Preţul energiei electrice achiziţionată în cadrul serviciului universal, care reflectă costurile de pe piaţa cu amănuntul, şi preţul gazelor naturale, care reflectă costurile de pe piaţa concurenţială, sunt stabilite de Oficiul de Reglementare a Energiei şi de  Serviciile Publice din Ungaria (MEKH), pe baza datelor furnizate de operator. Potrivit deciziei MEKH, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în acest domeniu, se vor aplica aceleaşi preţuri ca cele de acum. Acest lucru înseamnă că noul an nu va aduce nicio modificare a tarifelor utilizatorilor rezidenţiali, nici sub şi nici peste plafonul stabilit la consumul mediu. În această categorie sunt incluse şi persoanele care locuiesc în condominii sau case de tip familial în care trăiesc mai multe generaţii, apartamente care sunt închiriate de stat sau de municipalităţi, a declarat ministrul.

Potrivit comunicatului, ministrul a subliniat că, în Europa, consumatorii din Ungaria primesc gazele naturale la cel mai mic preţ şi se situează pe locul al doilea în ceea ce priveşte preţul pentru electricitate, chiar şi în cazul gospodăriilor, al căror consum mediu este cu o cincime mai mare decât media. Doar consumatorii sârbi plătesc mai puţin pentru energie electrică şi gaze naturale, a mai adăugat oficialul.

Csaba Lantos a amintit că prima perioadă de stabilire a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale peste consumul mediu va dura până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor și nu martie cum fusese anunțat anterior. Acest lucru înseamnă că, la începutul anului 2023, tarifele peste plafonul stabilit vor fi fixate pentru 4 luni, în loc de 3, aşa cum s-a procedat până acum. Întrucât tarifele actuale vor rămâne în vigoare până în luna mai, familiile se pot aştepta la aceleaşi preţuri pe toată durata sezonului rece. Acesta a mai adăugat că preţurile concurenţiale peste plafonul stabilit, plătite de cele aproximativ 150.000 de microîntreprinderi rămase în serviciul universal, nu se vor modifica din luna ianuarie.

"Guvernul va continua şi anul viitor să facă tot posibilul pentru a menţine reducerea cheltuielilor cu utilităţile, începute în urmă cu 10 ani. Acesta a stabilit deja că nici tarifele de sistem nu vor creşte din ianuarie. Sancțiunile au împins preţurile internaţionale la energie la niveluri istorice. În Ungaria, reducerea cheltuielilor cu utilităţile şi Fondul de protecţie pentru reducerea cheltuielilor cu utilităţile, creat în vară, vor scuti familiile de creşteri drastice ale acestor costurilor. Cea mai importantă misiune a Ministerului Energiei este să garanteze preţuri accesibile şi o aprovizionare sigură", a declarat, potrivit comunicatului, ministrul Csaba Lantos.

Citește și:

Planul care trebuia să-i protejeze pe maghiari s-a întors împotriva lor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel