Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
În noiembrie 2021, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. Din cauza problemelor în aprovizionare, în iulie Ungaria a fost nevoită să elimine plafonarea preţului la carburanţi pentru firme.
"Putem menţine această măsură doar dacă livrările de petrol din Rusia sosesc fără întreruperi, iar rafinăria Szazhalombatta funcţionează continuu", a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.
Luna aceasta, Mol a redus temporar livrările de combustibil către unii retaileri, după ce livrările de petrol din Rusia prin conducta Drujba au fost mult sub nivelul normal.
Livrările de petrol către regiunile din Europa Centrală şi de Est printr-o secţiune a conductei Drujba au fost temporar suspendate luna aceasta, după ce o rachetă rusească a lovit o centrală electrică care furniza electricitate pentru o staţie de pompare.
În urma majorării preţului energiei, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a atins 21,1% în octombrie, de la 20,1% luna precedentă.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca rata medie a inflaţiei să urce la 15% în 2023, de la un nivel de 14% aşteptat în 2022, creşterea preţurilor urmând să depăşească ţinta Băncii Centrale a Ungariei de 2% - 4% chiar şi în 2024.
Apare cardul de energie. Cine şi cum va primi cei 1.400 de lei, ajutor pentru sezonul rece
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, în consultare publică, proiectul de acordare a ajutorului pentru plata facturilor. Este vorba despre ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
"Evoluția prețului la energie pentru consumurile energetice destinate populației și gospodăriilor individuale au dus la înregistrarea creșterii prețului final la consumator pentru energia electrică de peste 600% și la gazele naturale de peste 535%. Si in cazul energiei termice livrată populației în sistem centralizat, unde sunt racordate cea mai mare parte a consumatorilor din localitățile urbane, s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, fapt care afectează condițiile de trai ale gospodăriilor, pentru populația considerată vulnerabilă. Nivelul valoric al unei Gcal a ajuns în jurul valorii de peste 400 lei /Gcal, în condițiile în care autoritățile publice locale alocă subvenții pentru livrarea de energie termică destinată populației.
In aceste conditii, din bugetul unei gospodării cu un venit mediu lunar pe membru de familie de 2.000 lei/membru/lună, se alocă un procent de peste 30% pentru achitarea datoriilor la furnizorii de energie electrică, furnizorii de gaze naturale, furnizorii de energie termică și alte forme de energie necesare pentru locuire și asigurarea unor condiții de viață civilizate. De asemenea, ca urmare a creșterii prețurilor la energie au fost înregistrate creșteri ale prețurilor bunurilor de consum, alocările de buget ale familiilor pentru asigurarea hranei au crescut cu peste 50%, condiții in care majoritatea familiilor și persoanelor se confruntă cu serioase probleme de asigurare a subzistenței și a asigurării condițiilor de viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...