Hackerii au o metodă nouă de a răspândi malware! Ce anume folosesc
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Atacatorii cibernetici se folosesc de numele artiştilor şi de melodiile acestora nominalizate la premiile Grammy 2020, pentru a răspândi programe maliţioase, avertizează specialişti Kaspersky. 

În acest sens, tehnologiile de protecţie Kaspersky au detectat, în 2019, o creştere cu 39% a atacurilor (tentative de descărcare sau de rulare a unor fişiere infectate) ce folosesc munca nominalizaţilor, comparativ cu 2018.

Astfel, Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost favoriţii atacatorilor, numele acestora fiind folosite cel mai des (55%) ca deghizare pentru malware, în cursul anului trecut.

Cele mai slabe parole de pe Internet. Dacă şi parola ta e printre ele, schimb-o urgent!

"Muzica nu înseamnă doar divertisment, ea fiind pentru mulţi oameni o formă de terapie şi educaţie, un mijloc de a întreţine atmosfera şi totodată, o modalitate de a transmite un mesaj. Popularitatea şi disponibilitatea sa pe scară largă sunt motivul pentru care, chiar şi în epoca serviciilor de streaming, muzica nu este scutită de activităţi rău intenţionate: infractorii folosesc numele artiştilor populari pentru a răspândi programe malware ascunse în melodii sau videoclipuri. Pentru a evidenţia amploarea problemei, cercetătorii Kaspersky au analizat numele artiştilor nominalizaţi la cea mai în vogă ceremonie muzicală a anului - recentele Premii Grammy 2020 şi titlurile pieselor folosite ca pretext pentru malware. Astfel, Kaspersky a descoperit 30.982 de fişiere infectate care au folosit numele artiştilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware, 41.096 de utilizatori de produse Kaspersky întâlnindu-se cu ele", explică experţii Kaspersky, într-un comunicat de presă, transmis vineri Agerpres.

De asemenea, legătura dintre creşterea popularităţii şi activitatea infracţională este foarte vizibilă şi în cazul artiştilor noi, precum Billie Eilish.

"Cântăreaţa adolescentă a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fişiere infectate, conţinând numele ei, a crescut de aproape zece ori faţă de 2018 - de la 254, la 2171, în timp ce numărul de fişiere malware unice distribuite - de la 221, la 1.556. Cu toate acestea, deşi nominalizarea la un premiu prestigios şi recunoaşterea aferentă acesteia influenţează interesul utilizatorilor pentru anumiţi artişti şi, ca urmare, determină o creştere a activităţii infractorilor, acesta nu este neapărat cazul cu artişti consacraţi precum Lady Gaga, al căror nume a cunoscut, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte atacurile, în ultimul an", notează sursa citată.

În acelaşi timp, Kaspersky a analizat care dintre înregistrările şi piesele nominalizate pentru Grammy din 2019 au primit cea mai mare atenţie din partea atacatorilor cibernetici, în top aflându-se: "Sunflower" de la Post Malone, "Talk" de la Khalid şi "Old Town Road" de la Lil Nas X.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel