Hackerii folosesc imaginea unei companii de curierat pentru atacuri cibernetice

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Canada AMENINȚATĂ! Ce s-a întâmplat
Canada AMENINȚATĂ! Ce s-a întâmplat
Hackerii s-au folosit, zilele trecute, de imaginea sau reputaţia unor companii care activează în domeniul serviciilor de curierat din România, inclusiv Poşta Română, pentru a transmite prin e-mail-uri conţinut maliţios, în care utilizatorii erau informaţi despre o plată efectuată sau despre necesitatea transmiterii rapide a unei cereri de ofertă, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), pe pagina de Facebook.

"Atacatorii s-au folosit zilele trecute de imaginea sau reputaţia unor instituţii publice sau companii private din România, pentru a transmite e-mail-uri conţinut maliţios, în care utilizatorii erau informaţi despre o plată efectuată sau despre necesitatea transmiterii rapide a unei cereri de ofertă. Textul primit nu conţinea mai multe detalii, astfel că utilizatorul putea fi tentat să deschidă ataşamentul, pentru a afla mai multe detalii. Astfel de campanii continuă, însă modul de operare suferă modificări de la zi la zi. Astăzi, echipei CERT-RO i-au fost raportate e-mail-uri suspecte venite aparent din partea DHL. Suntem în perioada reducerilor de iarnă, una în care se face shopping online consistent, iar produsele ne sunt livrate acasă prin curierat. Atacatorii încearcă astfel să exploateze nerăbdarea cumpărătorilor, care poate duce la neatenţie. Textul, o combinaţie nefericită între limba română şi engleză, unul prost adaptat, vrea să dea de înţeles destinatarului că pachetul pe care îl aşteaptă a ajuns în depozit, însă este nevoie de completarea unui formular pentru livrarea finală, la adresă", notează specialiştii.

Potrivit sursei citate, atacatorii au reluat aceeaşi metodă, de această dată simulând că mesajele ar veni de la Compania Naţională "Poşta Română".

"Practic, un utilizator primeşte un e-mail în care este anunţat despre faptul că ar urma să primească un colet, iar pentru urmărirea traseului i se oferă spre accesare un link. La accesarea acestuia, utilizatorul descarcă de fapt #malware (...)", atrage atenţia CERT-RO.

Atac cibernetic uriaș la o importantă linie aeriană

În acest context, experţii recomandă utilizatorilor atenţie sporită la sursa e-mail-urilor primite, la textul mesajelor şi la ataşamentele pe care doresc să le acceseze, să efectueze verificări suplimentare, acolo unde există suspiciuni şi sub nicio formă să nu deschidă ataşamentele în astfel de cazuri.

"Validaţi mereu cu expeditorul informaţia primită, în cazurile în care nu identificaţi clar despre ce este vorba. Totodată, acordaţi o atenţie sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituţii. Dacă acesta deţine greşeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală. Dacă aţi căzut victimă unei astfel de tentative, nu ezitaţi să raportaţi problema la CERT-RO ([email protected])", subliniază instituţia.

Persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta, la numărul unic 1911, incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, şi este disponibil non-stop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel