Hackerii ruși au atacat site-ul Parlamentului European
Autor: Matei Ion | 23 noi 2022, 22:16
Hackerii de la Killnet s-au răzbunat după ce Parlamentul European a declarat Rusia drept stat terorist
Hackerii de la Killnet s-au răzbunat după ce Parlamentul European a declarat Rusia drept stat terorist
Hackeri ruși care sunt cunoscuți sub numele de Killnet au scos din funcție site-ul Parlamentului European.

Site-ul Parlamentului European a fost scos din funcțiune în urma a ceea ce președintele său, Roberta Metsola, a descris drept "un atac cibernetic sofisticat". Ea a declarat că un grup pro-Kremlin a susținut că se află în spatele atacului.

Într-un mesaj publicat miercuri pe Twitter, Metsola a declarat că experții IT ai Parlamentului au ripostat împotriva atacului și că "ne protejează sistemele". Site-ul a fost sporadic online mai târziu în aceeași zi. 

Grupul cunoscut sub numele de Killnet, a revendicat responsabilitatea pe canalul său Telegram, făcând apel la adepți să supraîncarce site-ul web al parlamentului cu niveluri ridicate de trafic de rețea externă nedorită, un atac perturbator temporar cunoscut sub numele de "Distributed Denial of Service" sau DDoS. 

Parlamentul European tocmai adoptase miercuri, mai devreme, o rezoluție care acuză Rusia de crime de război și o numește stat sponsor al terorismului din cauza "atacurilor sale deliberate și a atrocităților" împotriva civililor. Declarația de pe site a fost inaccesibilă pentru o parte a zilei.

Eva Kaili, vicepreședintele Parlamentului European, a declarat că singura problemă cauzată de atac a fost accesul extern la site. "Sperăm că nu va mai fi altul", a spus ea, într-un mesaj pentru Bloomberg News. 

Killnet s-a angajat într-o serie de atacuri cibernetice în ultimele luni împotriva unor ținte occidentale, inclusiv prin scoaterea din funcțiune a site-urilor web ale aeroporturilor americane și a site-urilor de stat, potrivit cercetătorilor în domeniul securității cibernetice și afirmațiilor grupului.

Citește și: 

STS, semnal de alarmă: Suntem martorii unor atacuri cibernetice fără precedent

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale are misiunea de a furniza statului român infrastructuri, reţele şi servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, având totodată şi obligaţia legală de a asigura securitatea acestora.

Ansamblul complex de măsuri proactive şi reactive este pus în practică prin Centrul Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS), care este entitatea de tip CERT a STS desemnată să prevină şi să răspundă la incidente de securitate care afectează funcţionarea sistemelor informatice şi de comunicaţii ale STS şi ale beneficiarilor noştri.

Concluzii din analiza CORIS-STS privind atacurile cibernetice din lunile aprilie-mai 2022

De la sfârşitul lunii aprilie suntem martorii unor atacuri cibernetice fără precedent la nivel mondial. Am constatat o intensificare a acestora ca număr, volum şi complexitate. Ţinta: serviciile expuse în mediul internet. Numărul: de ordinul miilor. Complexitatea? Specialiştii STS au făcut o analiză pe care au împărtăşit-o şi celorlalte entităţi de tip CERT de la nivelul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SNAOPSN).

Scopul atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service) identificate a fost acela de a întrerupe accesul public la site-urile web ale celor mai importante instituţii din România, motivaţie regăsită la acelaşi tip de atacuri executate şi în alte ţări. Aceste atacuri cibernetice sunt realizate, de regulă, de către atacatori cu acces la resurse sofisticate, prin folosirea surselor multiple de agresiune pentru a perturba funcţionarea normală a serviciilor informatice care susţin funcţiile unui stat. Prin blocarea accesului la informaţii oficiale şi întreruperea relaţionării rapide şi eficiente cu instituţiile statului, efectul urmărit prin aceste operaţiuni cibernetice este crearea confuziei şi panicii în rândul cetăţenilor, dar mai ales a neîncrederii în capacitatea autorităţilor de a oferi protecţie.

Intensificarea atacurilor cibernetice era de aşteptat, ţinând cont de actualul context de securitate din regiune, însă atacurile în sine nu au reprezentat o surpriză pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, întrucât instituţia dispune de mecanismele şi expertiza necesare pentru a identifica şi contracara acest tip de agresiuni în mod eficient. De altfel, CORIS-STS s-a mai confruntat cu astfel de atacuri şi în trecut, iar limitele au rămas gestionabile datorită activităţilor întreprinse atât prin mecanisme automatizate, cât şi prin măsuri în timp real.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe