Haos în Croația după adoptarea euro

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Andrej Plenkovic a convocat o ședință cu ministerele de resort pentru a găsi soluții
Andrej Plenkovic a convocat o ședință cu ministerele de resort pentru a găsi soluții
În Croația s-a instalat haosul după adoptarea monedei unice europene.

În prima zi după ce Croația a trecut la moneda euro, au avut loc o serie de creșteri de prețuri, relatează presa croată.

Din acest motiv, premierul Andrej Plenkovic a convocat o reuniune cu miniștrii relevanți și cu autoritățile fiscale și de inspecție

Într-un mesaj pe Twitter, el a declarat că a convocat reuniunea legată de activitățile ulterioare pentru a proteja consumatorii de creșterile nejustificate de prețuri.

"Introducerea monedei euro nu este un motiv pentru a crește prețurile bunurilor și serviciilor", a declarat Plenkovic.

În timpul întâlnirii dintre miniștri și șefii Administrației Fiscale, ai Administrației Vamale și ai Inspectoratului de Stat, s-a convenit ca ministrul Economiei, Davor Filipovic, să invite reprezentanții lanțurilor de magazine la o întâlnire.

Croaţia a adoptat euro şi a aderat la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, două etape majore pentru această mică ţară din Balcani care a intrat în Uniunea Europeană în urmă cu aproape un deceniu, notează AFP.

Croația a adoptat euro și a intrat în Schengen

Sâmbătă, la miezul nopţii (23.00 GMT), Croaţia şi-a luat rămas bun de la moneda sa, kuna, pentru a deveni al 20-lea membru al zonei euro.

În acelaşi timp, devine al 27-lea stat care a aderat la spaţiul Schengen, o zonă vastă în care peste 400 de milioane de oameni pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

Jurnalele locale au salutat cele două evenimente sâmbătă, cotidianul Vecernji List numindu-le "încoronarea aderării la UE" a Croaţiei, unde preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată pentru această ocazie duminică.

Această ţară care este în Uniunea Europeană din iulie 2013 şi-a proclamat independenţa faţă de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) a făcut aproximativ 20.000 de morţi.

Liderii croaţi subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că le vor obţine cei 3,9 milioane de compatrioţi ai lor din intrarea în zona euro şi în spaţiul Schengen.

"Două obiective strategice pentru mai multă integrare în UE", a insistat miercuri prim-ministrul conservator Andrej Plenkovic.

Care sunt avantajele monedei unice

Experţii spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, într-o lume supusă unei inflaţii galopante, unei crize energetice severe şi insecurităţii geopolitice de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

În noiembrie, inflaţia a ajuns la 13,5% în Croaţia, faţă de 10% în zona euro.

Ţări est-europene care sunt membre ale UE, dar nu au optat pentru euro, precum Polonia şi Ungaria, s-au dovedit şi mai vulnerabile la creşterea preţurilor.

Absenţa controalelor la frontieră va aduce economii notabile şi va facilita comerţul, ceea ce este deosebit de important pentru puternicul sector turistic din Croaţia, deoarece cea mai mare parte a turismului său provine din spaţiul Schengen.

În acelaşi timp, vor fi întărite controalele la frontierele externe ale UE, cu Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru, aproape 1.350 de kilometri de coastă în total, unde deja în ultimele zile s-au văzut cozi lungi pentru a intra în Croaţia. Aceasta este cea mai lungă frontieră externă dintre toate statele membre ale UE.

Tranziţia la euro în ţară a început în septembrie cu obligaţia de a afişa toate preţurile în ambele valute, regulă care va fi valabilă pentru tot anul 2023. Pentru plăţile în numerar, perioada de tranziţie va dura până la 14 ianuarie 2023, când se va putea plăti atât în kuna, cât şi în euro, după care vor fi valabile doar plăţile în euro. Rata de conversie a fost stabilită la 7,53450 kuna pentru 1 euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel