Acum, o flotilă masivă de nave este în prezent blocată în cel mai mare ambuteiaj din lume care are loc în Canalul Panama - iar sfârșitul acestei noi aglomerări pe apă ar putea fi la cel puțin câteva săptămâni distanță.
După cum relatează Wall Street Journal, în faimosul canal din America de Sud sunt 200 de nave care așteaptă să treacă, în timp ce tranzitul său continuă să fie îngreunat din cauza celei mai grave secete pe care a cunoscut-o această zonă geografică în ultimul secol.
Canalul, lung de 80 de kilometri, se bazează pe apa de ploaie pentru a se reface. Atunci când nu plouă suficient, autoritățile care controlează canalul trebuie să reducă traficul prin pentru a conserva apa, iar cei cărora li se permite să treacă trebuie să plătească taxe mai mari pentru a face acest lucru.
Traficul zilnic este în prezent limitat la 32 de nave, ceea ce reprezintă o scădere față de media anterioară de aproximativ 36 de nave, atunci când există suficientă apă pentru ca această cale navigabilă - care folosește peste 190 de milioane de litri de apă pe zi - să funcționeze la capacitate maximă.
Coadă de nave
Pe măsură ce seceta s-a agravat luna trecută, administratorul canalului, Ricaurte Vásquez Morales, a declarat că restricțiile de trafic ar putea rămâne în vigoare până la sfârșitul anului și a adăugat că aceasta va costa canalul aproximativ 200 de milioane de dolari în venituri pierdute.
Dincolo de preocupările de reglementare și financiare asociate cu această pierdere masivă, Vásquez Morales a sugerat că seceta ilustrează, de asemenea, una dintre cele mai mari amenințări existențiale cu care se confruntă canalul.
"Trebuie să găsim alte soluții pentru a rămâne o rută relevantă pentru comerțul internațional", a declarat el în timpul unei conferințe de presă din iulie. "Dacă nu ne adaptăm, vom muri".
Deocamdată, așteptarea pentru a intra în canal, atât pe partea atlantică, cât și pe cea pacifică, este, după cum notează WSJ, de aproximativ 20 de zile, ceea ce a determinat unele companii de transport maritim să caute rute alternative, în timp ce altele plătesc suprataxe mari care, la rândul lor, vor face ca mărfurile pe care le transportă să coste cu atât mai mult.
Oricum ați privi lucrurile, situația de pe Canalul Panama este o adevărată mlaștină - și, odată cu schimbările climatice care agravează seceta, și acest tip de probleme va deveni din ce în ce mai grav.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...