Fondul Proprietatea a primit, anul trecut, aprobarea de principiu de la Ministerul Economiei de a-şi lista participaţia la Salrom la Bursa de Valori Bucureşti, iar anul acesta Fondul doreşte să obţină avizele necesare de la Ministerul Energiei pentru listarea Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al FP..
"Fondul Proprietatea a susţinut continuu dezvoltarea pieţei de capital din România şi implementarea celor mai bune practici de guvernanţă corporativă la nivelul companiilor din portofoliu. Mai sunt multe de făcut, iar singura cale către progres este listarea unor noi companii la bursă. Pledăm cu tărie pentru aceste IPO-uri, iar Hidroelectrica şi Salrom sunt două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare. Ne propunem să profităm de momentul prielnic de pe piaţa locală de capital şi să colaboram în beneficiul tuturor părţilor interesate. Odată cu listarea acestor două companii, România va face un pas important spre promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ceea ce va permite intrări de noi fonduri la Bursa de Valori Bucureşti", a declarat Ilinca von Derenthall, preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor.
Citește și Rusia, avertizată de Germania: Nici nu vă imaginați ce vă așteaptă
Potrivit sursei citate, în cei 11 ani de la listarea Fondului la BVB, preţul acţiunii a atins un maxim istoric de 2,22 lei pe acţiune la 17 ianuarie 2022, cu mult peste 1,00 lei pe acţiune, care era valoarea nominală a acţiunii la crearea Fondului, consolidând astfel performanţa constantă din ultimii 11 ani.
De asemenea, de la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuţii brute de numerar de 7,2 miliarde lei (2,1 miliarde dolari) şi a finalizat 12 programe de răscumpărare, în valoare de peste 7,3 miliarde lei.
În cei 11 ani de la listare, Fondul Proprietatea a finalizat aproximativ jumătate dintre tranzacţiile speciale (precum IPO, SPO şi ABO) executate pe BVB între 2012 şi 2021. Cele mai importante tranzacţii încheiate de Fond includ: Transgaz ABO (2013), Transelectrica ABO (2014), Conpet ABO (2014), Romgaz ABO (2014, 2015, 2016) şi Petrom ABO (2013, 2016, 2017, 2020, 2022).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...