Într-o notă explicativă atașată la raportul anual actualizat privind planurile companiei în domeniul tranzcției energetice, banca cu sediul la Londra afirmă că "nu va mai acorda împrumuturi sau finanțări pe piața de capital doar pentru noi proiecte de petrol și gaze". ONG-ul pro-mediu Greenpeace a reacționat miercuri, afirmând că măsurile anunțate de HSBC erau "așteptate de mult timp".
"Băncile finanțează haosul climatic, ceea ce le aduce miliarde de lire sterline. Acum, una dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie a realizat că noile câmpuri de petrol și gaze nu își au locul într-o lume care încearcă să combată criza climatică", a declarat Greenpeace într-un comunicat. ONG-ul a calificat decizia drept "o rușine pentru guvernul britanic", care "merge înainte cu noi licențe de foraj pentru petrol și gaze", încercând să îmbunătățească securitatea energetică a țării după invazia rusă în Ucraina.
În același timp, HSBC afirmă că va continua să ofere servicii de finanțare și consultanță clienților din domeniul energiei, atâta timp cât acestea sunt "aliniate cu obiectivele băncii de reducere a emisiilor de CO2". "Anunțul făcut de HSBC trimite un semnal puternic giganților din domeniul combustibililor fosili și guvernelor", a declarat Jeanne Martin, director al programului bancar la ShareAction, o organizație care militează pentru investiții responsabile. "Încurajăm marile bănci precum Barclays și BNP Paribas să facă același lucru", adaugă Jeanne Martin.
În urmă cu un an, HSBC a publicat un plan de retragere din activitățile de finanțare legate de cărbunele termic, care a fost imediat criticat ca fiind puțin credibil de către organizațiile de mediu, care acuză marile bănci de dublu limbaj.
Un organism britanic de reglementare în domeniul publicității a criticat recent HSBC pentru reclame înșelătoare care scot în evidență inițiative privind schimbările climatice fără a menționa însă și finanțarea substanțială acordată în paralel companiilor poluante.
Citește și HSBC își vinde divizia canadiană pentru 10,1 miliarde de dolari
Gigantul bancar britanic HSBC, presat de cel mai mare acționar al său să își despartă operațiunile occidentale de cele asiatice, a anunțat marți vânzarea operațiunilor sale canadiene pentru 10,1 miliarde de dolari către Royal Bank of Canada (RBC).
"RBC va achiziționa 100% din acțiunile ordinare emise de HSBC Canada pentru (...) 13,5 miliarde de dolari canadieni (10,1 miliarde de dolari americani)", a precizat banca britanică într-un comunicat, menționând că tranzacția ar urma să se încheie la sfârșitul anului 2023....
Citește și Enria (BCE): Băncile sunt încă prea optimiste în fața realității economice
Băncile din zona euro se confruntă cu o deteriorare accentuată a calității activelor, dar multe dintre ele lucrează încă pe baza unor ipoteze prea favorabile, astfel că autoritățile de supraveghere vor trebui să impună un "conservatorism" mai accentuat, a declarat Andrea Enria, șeful departamentului de supraveghere sectorială al Băncii Centrale Europene (BCE)....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...