Cine va mai primi sprijin pentru facturile la energie, de la 1 iulie 2025
Piaţa de energie se va...
Iarna rece a dus la o ușoară creștere a cererii de petrol din partea țărilor dezvoltate în 2024. În același timp, sancțiunile americane împotriva Rusiei și eventualele noi măsuri împotriva Iranului, odată cu revenirea lui Donald Trump, ar putea restricționa aprovizionarea cu țiței, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) miercuri, în raportul său lunar.
Ce se va întâmpla în 2025
Consumul global de petrol în 2024 este estimat să fie ușor mai ridicat decât previziunile anterioare, susținut de o cerere mondială puternică în trimestrul al patrulea. Acesta ar urma să atingă 102,9 milioane de barili pe zi (mb/j), ceea ce reprezintă o revizuire pozitivă a creșterii cu 90.000 de barili pe zi.
„Scăderea prețurilor la combustibil, temperaturile scăzute din emisfera nordică și abundența materiilor prime petrochimice s-au combinat pentru a stimula consumul,” explică AIE în raportul său lunar.
Starea de optimism ar trebui să se mențină și în 2025, cu o cerere estimată la 104 mb/j, în creștere cu 1,05 mb/j față de 2024. Totuși, acest ritm de creștere va rămâne considerabil mai scăzut decât în anii 2022 și 2023, când cererea a crescut cu peste 2 mb/j.
Posibile restricții în aprovizionare
În ceea ce privește oferta, sancțiunile americane împotriva Rusiei „ar putea afecta fluxurile de aprovizionare cu petrol”, a avertizat AIE.
„Speculațiile” conform cărora „noua administrație americană ar putea adopta o poziție mai dură față de exporturile de petrol ale Iranului” și reducerea producției din America de Nord, cauzată de condițiile meteorologice, ar putea contribui, de asemenea, la scăderea ofertei de țiței în 2025, a adăugat agenția.
Stocuri și măsuri compensatorii
Cu toate acestea, AIE consideră că stocurile de petrol, creșterea producției țărilor non-membre OPEC+ și posibila încheiere a reducerilor de producție ale țărilor OPEC+ „ar trebui să acopere atât perturbările potențiale ale ofertei, cât și creșterea preconizată a cererii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Piaţa de energie se va...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...
Cifra de afaceri din industrie...
Proiectele de acte normative...
Cătălin Leonte, directorul...
Comisia Europeană spune „nu”...
Congresmanul republican Joe...
Cazinourile online au evoluat considerabil de la...
Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...
Noi modificări aduse de ANAF,...
Statul schimbă criteriile...
Curs valutar BNR, 21 mai.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Un program MBA (Master of...
UE vrea să taxeze coletele...
Dimitar Radev, guvernatorul...
Guvernul promite continuarea...