IBUPROFEN și boala covid-19. Ce s-a spus a fost FALS
Autor: Simona Haiduc | 29 sep, 18:34
O informație prost interpretate
O informație prost interpretate
Totul a pornit de la o postare a ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, care, pe 14 martie, scria pe Twitter că ”administrarea de produse antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon,...) ar putea fi un factor agravant al infecției cu noul coronavirus. În caz de febră, luați paracetamol”, nota, la acea dată, oficialul francez, proaspăt instalat în funcție. Dar iată că un ultim studiu danez demonstrează că, în realitate, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt periculoase pentru pacienții cu covid-19.

Șase luni mai târziu, cercetătorii Open University of Catalonia, cu sediul la Barcelona, au analizat parcursul informației care s-a dovedit falsă.

”Dezinformarea reprezintă una dintre caracteristicile pandemiei, ceea ce este grav în contextul în care informațiile false pot avea repercusiuni grave asupra sănătății”, a comentat Anna Sofia Cardenal, profesor de științe politice și autoarea studiului catalan, citat de publicația Science et Avenir. 

Potrivit spuselor sale, ”în unele cazuri este vorba despre ”fake news”, informații false create special cu scopul de a induce publicul în eroare, dr există și informații neverificate, cum este cazul ibuprofenului, care nu-și propun, practic, nimic, dar care pot avea același impact negativ”. 

Întrebarea este: Olivier Veran este responsabil de această informație falsă? Nu. La origine se află un mesaj vocal transmis pe WhatsApp de un utilizator neidentificat și care, inițial, a fost difuzat în Germania.

G Ad:

În mesaj se spune că informația este concluzia unui studiu al Universității din Viena. Totul a fost dezmințit. 

Citește și: ASPIRINA zilelor noastre. Descoperire ȘOCANTĂ! Studiu științific

Mai mult, ultimele studii efectuate, inclusiv unul elaborat de experții companiei GlaxoSmithKline (GSK), demonstrează fără drept de tăgadă că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene nu provoacă agravarea simptomelor la bolnavii cu covid-19.

Prin urmare, subliniază experții, nu se recomandă evitarea acestor produse farmaceutice aflate în vânzare liberă, inclusiv ibuprofen, pentru tratarea durerilor sau a stărilor febrile. 

TOP 5 câștiguri la 6/49. Cât s-a câștigat și unde au fost jucate biletele norocoase

Ştiri Recomandate

CUTREMUR PUTERNIC cu magnitudinea de 7,5. Află UNDE

Un cutremur cu magnitudinea intermediară de 7,5 a fost...

Cei mai BOGAȚI oameni din ISTORIE. Averile erau DIFERITE

Când ne gândim la bogăție, ne gândim adesea la averile...

Viitoarea SUPERPUTERE a lumii! Ce țară e FAVORITĂ

Elementele de pământuri rare sunt un grup de metale care...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro