Urmărește dezbaterea live

ICI Bucureşti anunţă lansarea Registrului Electronic Naţional
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Românii preferă plata cu cardul
Românii preferă plata cu cardul
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) anunţă lansarea Registrului Electronic Naţional (SETRE - Serviciul European de Taxare Rutieră Electronică).

"Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) anunţă lansarea Registrului Electronic Naţional: www.setre.gov.ro. Urmare a Ordonanţei aprobate în şedinţa de Guvern din data de 31.01.2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică şi facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii cu privire la neplata tarifelor rutiere, ICI Bucureşti a înfiinţat şi operaţionalizat Registrul Electronic Naţional. În continuare, instituţia este responsabilă de administrarea şi actualizarea acestuia. La sfârşitul fiecărui an calendaristic, vom comunica pe cale electronică Comisiei Europene registrele domeniilor SETRE şi ale furnizorilor SETRE de pe teritoriul României", se menţionează într-un comunicat al ICI.

Potrivit sursei citate, în cadrul aceluiaşi act normativ, este prevăzută şi înfiinţarea Biroului unic de contact la nivel al Uniunii Europene. Acesta este operaţionalizat de ICI Bucureşti printr-o platformă informatică, prin intermediul căreia furnizorii SETRE din ţară şi statele membre UE interesaţi pot obţine informaţii privind entităţile din România care percep tarife rutiere.

Românii prind gustul plăților online și a taxelor achitate fără stat la coadă

Pentru a elimina dezavantajele existenţei pe teritoriul Uniunii Europene a mai multor sisteme electronice de colectare a tarifelor pentru utilizarea infrastructurii rutiere care operează cu tehnologii diferite, prin Directiva 2004/52/CE au fost stabilite condiţiile care trebuie îndeplinite pentru realizarea interoperabilităţii sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere din Uniunea Europeană.

Prin Decizia 2009/750/CE a fost definit serviciul european de taxare rutieră electronică (SETRE), menit să asigure interoperabilitatea la nivel tehnic, contractual şi procedural, prin intermediul unui contract unic între clienţi şi operatorii care furnizează serviciul de tarifare electronică. De asemenea, s-a stabilit că fiecare stat membru păstrează un Registru Electronic Naţional referitor la domeniile SETRE aflate pe teritoriul lor şi la furnizorii de servicii care deţin contracte SETRE cu autorităţile care impun taxa rutieră şi care îşi desfăşoară activitatea în sfera lor de competenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel