Idee trăsnită! Cum s-ar putea împăca SUA cu Rusia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Trump
Trump
Rusia și Statele Unite ar putea reduce gradul de încordare din relațiile bilaterale dacă ar împărți lumea în sfere de influență și le-ar controla, scrie politologul american Ted Galen Carpenter pentru publicația The National Interest.

Autorul articolului arată că SUA sunt deosebit de nemulțumite de sprijinul acordat de Rusia președintelui Venezuelei, Maduro, care altfel nu ar fi rezistat la putere. În opinia analistului, Washingtonul încearcă să-și păstreze influența asupra emisferei vestice de la adoptarea, în decembrie 1823, a doctrinei Monroe, care proclamă că puterile europene nu vor mai coloniza și nu se vor mai amesteca în treburile interne ale Americilor. Or, prin acțiunile ei, Moscova pune la încercare puterea acestei doctrine, crede Ted Galen Carpenter.

În același timp, politologul este de părere că SUA intervin masiv în sfera de influență a Rusiei, precum țările Baltice, Ucraina sau Georgia. În aceste condiții, semnatarul materialului din The National Interest propune un scenariu care, în opinia lui, ar putea obține acordul ambelor țări.

Citește și Arma secretă a americanilor: Bomba care nu e bombă VIDEO

Concret, el estimează că SUA și Rusia trebuie să-și împartă sferele de influență. Astfel, SUA ar trebui să demonstreze că nu doresc neapărat includerea Ucrainei și Georgiei în NATO, încetând orice relații militare cu Kiev sau Tbilisi. La rândul ei, Moscova ar trebui să pună capăt manevrelor de susținere a unor țări care reprezintă interes pentru americani, precum Venezuela, Cuba sau Nicaragua.

În încheiere, Ted Galen Carpenter subliniază că pentru realizarea acestui plan, SUA și Rusia trebuie să fie realiste, având în vedere că noțiunea de ”sferă de influență” a jucat întotdeauna un rol important în relațiile internaționale, ignorată, în unele situații, și de unii și de ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel