Ieftinire a energiei electrice cu 75% în Finlanda

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala nucleară Olkiluoto 3 din Finlanda
Centrala nucleară Olkiluoto 3 din Finlanda
Energia electrică s-a ieftinit cu 75% în Finlanda după ce centrala nucleară Olkiluoto 3 a început producția.

Centrala nucleară Olkiluoto 3 (OL3) a finalizat luna trecută tranziția de la teste la producția regulată, devenind astfel prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii. Autoritățile se așteaptă ca aceasta să producă până la 15 % din cererea de energie electrică a țării.

Și, deși producția centralei se află încă la început, punerea sa în funcțiune a avut un efect considerabil asupra prețurilor energiei în Finlanda, reducând prețul spot al energiei electrice în această țară de la 245,98 euro pe megawatt-oră (MWh) în decembrie la 60,55 euro pe MWh în aprilie, o reducere de peste 75%, potrivit Nord Pool.

Prețurile la energie crescuseră puternic în țara scandinavă după ce guvernul finlandez a interzis anul trecut importurile de electricitate din Rusia vecină, din cauza conflictului actual din Ucraina. Utilizarea energiei nucleare va fi bine primită de consumatorii finlandezi, mai ales având în vedere că țara are cel mai mare consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Energia nucleară este o sursă de producție de energie din ce în ce mai populară în multe țări din UE, Franța, Suedia, Polonia și Ungaria încercând să își extindă producția de energie nucleară.

Luna trecută, Polonia a obținut o finanțare de 4 miliarde de dolari din partea SUA pentru a contribui la construirea a 20 de reactoare modulare mici în întreaga țară până în 2029, în timp ce Ungaria se concentrează pe extinderea centralei sale nucleare de la Paks.

Exemplul finlandez este o dovadă a modului în care energia nucleară poate juca un rol în rezolvarea actualei crize energetice, în condițiile în care consumatorii încă plătesc tarife foarte mari pentru energie în multe țări europene.

Cu toate acestea, Germania a mers în direcția opusă și a închis luna trecută cele trei centrale nucleare pe care le mai avea. Inflația ridicată, costurile ridicate ale energiei și o scădere bruscă a producției industriale au determinat Fondul Monetar Internațional (FMI) să prezică o recesiune pentru această mare putere a Europei.

În timp ce oficialii guvernului german afirmă că prețurile la energie se stabilizează, mulți vor susține că acest lucru se datorează în primul rând faptului că guvernul federal a cheltuit aproximativ 26 de miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a salva firmele energetice Sefe și Uniper, care au înregistrat pierderi record prin achiziționarea de gaze naturale la prețuri extrem de ridicate pentru a înlocui aprovizionarea interzisă din Rusia.

În timp ce alte țări europene se orientează către surse alternative de producție de energie, cum ar fi energia nucleară, unele au ignorat beneficiile și au ales să se afunde în datorii din cauza ideii că energia nucleară nu este o sursă de energie acceptabilă în zilele noastre.

Guvernul de la București plănuiește construirea unei centrale nucleare în localitatea Doicești din județul Dâmbovița.

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel