Ieftinire a energiei electrice cu 75% în Finlanda

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala nucleară Olkiluoto 3 din Finlanda
Centrala nucleară Olkiluoto 3 din Finlanda
Energia electrică s-a ieftinit cu 75% în Finlanda după ce centrala nucleară Olkiluoto 3 a început producția.

Centrala nucleară Olkiluoto 3 (OL3) a finalizat luna trecută tranziția de la teste la producția regulată, devenind astfel prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii. Autoritățile se așteaptă ca aceasta să producă până la 15 % din cererea de energie electrică a țării.

Și, deși producția centralei se află încă la început, punerea sa în funcțiune a avut un efect considerabil asupra prețurilor energiei în Finlanda, reducând prețul spot al energiei electrice în această țară de la 245,98 euro pe megawatt-oră (MWh) în decembrie la 60,55 euro pe MWh în aprilie, o reducere de peste 75%, potrivit Nord Pool.

Prețurile la energie crescuseră puternic în țara scandinavă după ce guvernul finlandez a interzis anul trecut importurile de electricitate din Rusia vecină, din cauza conflictului actual din Ucraina. Utilizarea energiei nucleare va fi bine primită de consumatorii finlandezi, mai ales având în vedere că țara are cel mai mare consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Energia nucleară este o sursă de producție de energie din ce în ce mai populară în multe țări din UE, Franța, Suedia, Polonia și Ungaria încercând să își extindă producția de energie nucleară.

Luna trecută, Polonia a obținut o finanțare de 4 miliarde de dolari din partea SUA pentru a contribui la construirea a 20 de reactoare modulare mici în întreaga țară până în 2029, în timp ce Ungaria se concentrează pe extinderea centralei sale nucleare de la Paks.

Exemplul finlandez este o dovadă a modului în care energia nucleară poate juca un rol în rezolvarea actualei crize energetice, în condițiile în care consumatorii încă plătesc tarife foarte mari pentru energie în multe țări europene.

Cu toate acestea, Germania a mers în direcția opusă și a închis luna trecută cele trei centrale nucleare pe care le mai avea. Inflația ridicată, costurile ridicate ale energiei și o scădere bruscă a producției industriale au determinat Fondul Monetar Internațional (FMI) să prezică o recesiune pentru această mare putere a Europei.

În timp ce oficialii guvernului german afirmă că prețurile la energie se stabilizează, mulți vor susține că acest lucru se datorează în primul rând faptului că guvernul federal a cheltuit aproximativ 26 de miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a salva firmele energetice Sefe și Uniper, care au înregistrat pierderi record prin achiziționarea de gaze naturale la prețuri extrem de ridicate pentru a înlocui aprovizionarea interzisă din Rusia.

În timp ce alte țări europene se orientează către surse alternative de producție de energie, cum ar fi energia nucleară, unele au ignorat beneficiile și au ales să se afunde în datorii din cauza ideii că energia nucleară nu este o sursă de energie acceptabilă în zilele noastre.

Guvernul de la București plănuiește construirea unei centrale nucleare în localitatea Doicești din județul Dâmbovița.

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel