Îl poate demite Donald Trump pe Jerome Powell de la conducerea Rezervei Federale (Fed)?

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Reuters explică, într-o analiză pe care o puteţi citi în rândurile de mai jos, dacă preşedintele SUA are instrumentele pentru a schimba conducerea Fed.

Președintele Donald Trump și-a reluat luni atacurile dure la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, pe fondul refuzului băncii centrale de a reduce din nou dobânzile. Tonul agresiv al liderului de la Casa Albă a alimentat temerile piețelor financiare, care se întreabă tot mai serios dacă Trump ar putea merge până la capăt și l-ar putea demite pe Powell, explică Reuters.


Poate Trump să-l concedieze pe Powell?

Situația este juridic ambiguă. Legea Rezervei Federale din 1913 prevede că membrii Consiliului Guvernatorilor, numiți de președinte și confirmați de Senat pentru mandate de 14 ani, pot fi revocați doar „pentru cauză” – termen interpretat de-a lungul timpului ca referindu-se la abateri grave, nu la neînțelegeri de politică monetară. Totuși, legea nu face referire expresă la limitările privind revocarea președintelui Fed din funcția de conducere – o poziție separată, cu un mandat de patru ani.


Teren neexplorat în politica americană

Până acum, niciun președinte american nu a încercat să-l demită pe șeful Fed, ceea ce înseamnă că nu există precedent legal. Totuși, mai multe procese aflate pe rol, legate de alte demiteri controversate făcute de Trump, sunt urmărite cu atenție pentru posibile implicații asupra cazului Powell. Unul dintre ele este deja în atenția Curții Supreme, unde ar ajunge cu siguranță și o eventuală demitere a actualului lider al Fed.


Ce ar însemna în practică demiterea lui Powell?

Totul depinde de cum ar alege Trump să procedeze. Jerome Powell deține în prezent trei roluri: președinte al Rezervei Federale, membru al Consiliului Guvernatorilor și președinte al Comitetului Federal pentru Politica Monetară (FOMC), responsabil de stabilirea dobânzilor.


Poate fi înlăturat doar din funcția de președinte Fed?

Da – dar cu efecte limitate. În acest scenariu, Powell ar rămâne membru al consiliului până la finalul mandatului, în ianuarie 2028. Trump nu ar putea umple decât un singur post vacant în 2026, ceea ce i-ar reduce capacitatea de a influența rapid politica monetară. Mai mult, chiar și dacă ar numi un nou președinte, ceilalți membri – printre care și doi numiți de Trump – au susținut până acum independența Fed, deci nu e sigur că ar adopta imediat o poziție pro-dobânzi mici.


Poate fi înlăturat din fruntea FOMC?

Nu direct. Președintele FOMC este ales anual de cei 12 membri ai comitetului (7 guvernatori și 5 președinți de bănci regionale). Tradițional, acest rol revine automat președintelui Fed, dar, teoretic, comitetul ar putea decide altfel – și chiar să îl mențină pe Powell dacă acesta rămâne guvernator.


Dar ca guvernator?

Aici ar fi cea mai radicală mutare. Dacă ar reuși să-l demită din funcția de guvernator, Trump ar deschide nu doar un post în consiliu, ci și pe cel de președinte al Fed – pe care l-ar putea umple cu cineva mai fidel. În plus, s-ar putea crea un precedent pentru înlocuirea altor membri, conturând o echipă Fed mai obedientă politic.


Ar putea Powell să conteste în instanță?

Da – și cel mai probabil ar face-o. Powell, fost avocat și bancher de investiții, dispune de resursele financiare pentru a se apăra legal. El a declarat public că nu crede că legea permite demiterea sa, și că deciziile judiciare aflate în derulare nu sunt relevante pentru independența Fed.


Este un scenariu realist?

Potrivit Wall Street Journal, Trump a discutat recent despre posibilitatea de a-l înlocui pe Powell cu Kevin Warsh, fost guvernator Fed între 2006 și 2011. Totuși, Warsh l-ar fi sfătuit să nu recurgă la o astfel de mișcare, sugerând că Powell ar trebui lăsat să-și încheie mandatul în mai 2026.

Pe de altă parte, consilierul economic Kevin Hassett – văzut de unii ca un posibil succesor – a confirmat că administrația studiază în continuare opțiunile legale privind viitorul lui Powell.

În concluzie, ideea unei demiteri a șefului Fed rămâne extrem de controversată, atât legal, cât și politic, iar o astfel de mișcare ar avea efecte semnificative asupra credibilității și stabilității sistemului financiar american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Leul s-a înviorat
Deficit
Curtea Constituțională a României
Aur și alte metale prețioase
Panouri solare / Foto: Freepik
Foto: BVB
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto ilustrativ: Freepik.com
Inspectori ANAF
Fabrică de cip-uri
Date ROBOR și IRCC
Foto: Freepik.com
Ambulanță în New York / Foto:
Foto: Freepik.com
Contoare de gaze
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Persoană în scaun rulant / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com

pixel