Ilie Bolojan și Tánczos Barna pregătesc pachetul de reformă pe repede înainte
Premierul Ilie Bolojan a...
Grupul, constituit prin dispoziția premierului și coordonat de vicepremierul Tánczos Barna, reunește reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării, precum și ai celor trei mari structuri asociative ale administrației locale: Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România.
Obiectiv: administrație mai eficientă și descentralizată
Potrivit Guvernului, noul pachet de măsuri vizează întărirea capacității administrative și crearea unor mecanisme care să permită autorităților locale să furnizeze servicii mai bune pentru comunități și cetățeni.
„Venim în ajutorul autorităților locale pentru a putea deveni mai eficienți în realizarea veniturilor, descurajarea eludării legii și recuperarea datoriilor. Trebuie să punem ordine în administrația publică și să reașezăm modul în care statul se raportează la cetățean, oferind servicii de calitate într-un mod mai eficient”, a declarat vicepremierul Tánczos Barna, reafirmând angajamentul Guvernului de a definitiva pachetul într-un ritm accelerat, prin consultări continue cu administrația locală.
Reforma vizează mai multe direcții-cheie
Discuțiile de astăzi s-au concentrat pe:
eficientizarea funcționării administrației locale, inclusiv prin reorganizare instituțională și reducerea birocrației;
creșterea capacității financiare a unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri), în special prin îmbunătățirea sistemelor de colectare a taxelor și impozitelor locale;
consolidarea descentralizării, prin transfer de atribuții și resurse către autoritățile locale;
simplificarea procedurilor administrative, pentru a facilita interacțiunea cetățeanului cu administrația.
Autorizațiile pentru jocuri de noroc, în mâna primăriilor?
Una dintre cele mai sensibile teme discutate a fost posibilitatea descentralizării autorizării activităților de jocuri de noroc, prin transferul competenței de autorizare de la nivel central la administrațiile locale. Propunerea include și posibilitatea perceperii unei taxe speciale locale pentru aceste activități, care ar putea reprezenta o sursă suplimentară de venit pentru bugetele UAT-urilor.
Guvernul nu a precizat încă dacă această măsură va fi aplicabilă imediat sau va necesita o etapă de tranziție și adaptare legislativă.
Următorii pași
Executivul intenționează să finalizeze pachetul legislativ în perioada imediat următoare și să îl prezinte în consultare publică, înainte de promovarea sa prin Parlament sau printr-o eventuală angajare a răspunderii. Reforma este parte a angajamentului de eficientizare a cheltuielilor publice și de modernizare a aparatului administrativ, inclusiv în contextul cerințelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...