IMAGINI cu echipamentul american capturat de TALIBANI
Autor: Ciprian Dumitrache | 18 aug, 11:04
Luptătorii talibani au capturat, în ultimele zile, vehicule blindate, mici drone de supraveghere, avioane și mai multe elicoptere.

La 30 iunie, Forțele Aeriene Afgane aveau 167 aeronave disponibile pentru misiuni, potrivit inspectorului general al SUA pentru reconstrucția Afganistanului. Majoritatea avioanelor operează din două baze, una în Kabul și cealaltă în Kandahar. Talibanii au preluat vineri  controlul asupra Kandaharului , inclusiv a aeroportului.

Sâmbătă, în mai multe postări pe Twitter, apar imagini cu talibanii care inspectează mai multe aeronave, printre care și câteva elicoptere Black Hawks, care fuseseră furnizate de SUA forțelor aeriene afgane. 

Pe aeroportul din Mazar-i-Sharif, talibani au capturat un avion A-29 Super Tucanos și un elicopter MD-530. Avionul A-29 este dotat cu tehnică modernă, avân capacitatea de a trage cu rachete ghidate cu laser și alte tipuri de bombe. 

Guvernul afgan are de asemenea 50 de elicoptere de atac fabricate în SUA, MD-530, care sunt înarmate cu mitraliere și rachete . În plus, Forțele Aeriene Afgane dețin elicoptere UH-60 Black Hawks și elicoptere Mi-17 fabricate în Rusia, precum și avioane de transport C-130 și Cessna.

Citește și: Suma uriașă, cât PIB-ul României, investită în armata afgană

În ultimii 20 de ani, SUA au oferit Forțelor Aeriene Afgane peste 130 de aeronave. În iulie, Departamentul Apărării a declarat că furnizează Forțelor Aeriene Afgane mai multe avioane - inclusiv 35 Black Hawks și trei Super-Tucanos A-29 - într-un semn al angajamentului continuu față de guvernul Kabul chiar dacă forțele SUA s-au retras. Trei dintre Black Hawks au fost livrați luna trecută. 

Talibanii ar fi capturat un elicopter Mi-35 înzestrat din India, dar videoclipurile arătau că aeronavei îi lipseau rotoarele. Grupul a postat, de asemenea, un videoclip care arată două elicoptere Mi-17 într-un hangar cu rotoare și piese de schimb. De asemenea, se pare că a capturat un MD-530, dar aeronava părea puternic avariată.

Chiar dacă talibanii captează aeronave care funcționează, ar fi dificil pentru ei să o piloteze fără o pregătire adecvată, spun experții în domeniu. Un pilot instruit ar putea totuși să le piloteze, dar ar trebui, de asemenea, să fie familiarizați cu bombele și rachetele și să știe cum să le monteze și să armeze avionul.

De asemenea, întrucât avioanele au nevoie de întreținere regulată, este puțin probabil ca avioanele să fie pilotabile mult timp, chiar și de către piloți instruiți, scrie Defenseone. 

 

Ştiri Recomandate

Metrorex ia MĂSURI pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Metrorex va implementa măsuri pentru prevenirea...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro