IMM-urile, în centrul sprijinului economic: cum ajută Fondul de Garantare firmele fără garanții bancare

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cătălin Leonte, , directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Cătălin Leonte, , directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
EXCLUSIV
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri joacă un rol crucial în sprijinirea firmelor mici care nu au garanții bancare, facilitând accesul acestora la credite mai ieftine, mai ales în perioadele economice dificile.

IMM-urile supraviețuiesc de la o lună la alta, iar sprijinul Fondului de Garantare face diferența între eșec și continuitate

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a fost mereu un pilon esențial de sprijin în perioadele de instabilitate economică. Într-un interviu acordat DCNews, directorul general al Fondului, Cătălin Leonte, a explicat de ce instituția pe care o conduce este esențială pentru menținerea și relansarea activității întreprinderilor mici, în special în momentele de criză.

Firme mici, fără garanții, dar cu potențial: cine le ajută?

„De fiecare dată în istoria recentă a României, în momentul în care au fost perioade tulburi, afectate de crize economice, Fondul Național de Garantare a avut mult de lucru. De ce? Pentru că și în perioadele mai dificile sunt societăți comerciale care au nevoie de finanțare”, a declarat Cătălin Leonte.

Acesta a explicat că multe firme din România – în special cele din categoria IMM – nu dispun de garanțiile necesare pentru a accesa credite bancare clasice. Vorbim despre firme mici, fără un istoric financiar solid, fără active imobiliare sau capitaluri proprii relevante. Acestea nu au cum să vină la bancă cu o ipotecă sau cu alte forme de colateral, iar băncile, în lipsa unei garanții, impun dobânzi mai mari sau resping dosarele.

„În momentul în care ești o firmă mare, care are fel de fel de proprietăți, poți să accesezi garanții punând ipotecă pe imobilele pe care le ai în proprietate. Dar trebuie să vorbim realist despre firmele existente pe piața românească, care cu greu reușesc să supraviețuiască în activitatea curentă de zi cu zi și sunt prea puține acele firme care au reușit să își constituie în timp garanții”, a punctat Leonte.

FNGCIMM – garantul din umbră al economiei reale

Fondul intervine în această ecuație oferind garanții financiare în locul firmelor. Asta înseamnă că, în loc ca o mică firmă să vină la bancă cu o clădire ipotecată, vine cu o garanție emisă de stat, prin FNGCIMM. Banca are astfel siguranța că își va recupera creditul, iar firma beneficiază de condiții mai bune de finanțare.

„Noi suntem în această ecuație cei care împărțim riscul de credit cu banca și în acest fel putem să oferim clientului un credit sau să oferim un credit mai ieftin decât unul negarantat”, a explicat directorul general al FNGCIMM.

Mai mult, Leonte a detaliat cum funcționează concret acest mecanism: în ecuația unei finanțări, sunt trei părți – firma care are nevoie de bani, banca ce oferă creditul și Fondul, care vine cu garanția. Acest mecanism a fost crucial în timpul crizei COVID-19, dar și în perioada inflației accelerate și a dobânzilor mari din anii 2022–2024.

IMM-urile din viața noastră de zi cu zi: medici, cofetari, meșteșugari

Directorul FNGCIMM a mai subliniat faptul că publicul larg trebuie să înțeleagă cine sunt, de fapt, beneficiarii acestor garanții. Nu este vorba despre corporații, ci despre antreprenorii care dau viață economiei locale: „fie că vorbim despre cabinete medicale, fie că vorbim despre mici patiserii, ateliere de diverse activități – toate acestea sunt IMM-uri. Dar nu sunt niște IMM-uri avute, cu un istoric în spate de zeci de ani, ci sunt firme care supraviețuiesc, ca să spunem așa, fără a avea în spate niște valori consolidate în timp”.

În acest context, rolul statului – prin FNGCIMM – este esențial. Aceste afaceri mici nu pot accesa singure finanțarea de care au nevoie pentru dezvoltare, modernizare sau simpla supraviețuire. Fondul vine, așadar, ca un partener care împarte riscul cu banca și reduce bariera de acces la finanțare.

Instrument-cheie în perioadele de criză

Declarațiile lui Cătălin Leonte subliniază rolul contra-ciclic al FNGCIMM: în vremuri bune, firmele se descurcă mai ușor, dar în vremuri tulburi, statul trebuie să susțină economia reală. „Chiar și în perioadele mai dificile, sunt societăți comerciale care au nevoie de finanțare”, a punctat el.

În concluzie, Fondul Național de Garantare nu este doar o instituție birocratică, ci un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economică a mediului de afaceri mic și mijlociu din România. Într-un peisaj economic incert, cu dobânzi în creștere și finanțare tot mai greu de obținut, IMM-urile românești găsesc în acest mecanism un aliat de nădejde.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Nicușor Dan, validare la CCR / Foto: George Calin / Inquam Photos
Bursa de Valori București
Aramco
PNRR, în impas
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
PNRR
Banca Naționala a României
Marcel Boloș
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Factură energie electrică
Freepik.com
Rabla. Foto: Pexels.com
Bursa de la București

CCR a validat mandatul de preşedinte al lui Nicuşor Dan

Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...

Hală industrială
Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness

Explorarea tehnologiei din spatele jocurilor de cazino live

Cazinourile online au evoluat considerabil de la...

Foto: REUTERS
Sinteza SA
Bursa

pixel