Impactul alegerilor americane asupra Europei Centrale și de Est

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
SUA
SUA
Alegerile din Statele Unite sunt susceptibile a avea un impact asupra economiilor Europei Centrale și de Est, Orientului Mijlociu și Africii. Experții băncii JPMorgan analizează potențialele consecințe.

Banca de investiții americană a examinat patru domenii politice cheie influențate de alegerile prezidențiale americane - taxele vamale, dolarul, prețul petrolului și Ucraina -, dar și modul în care acestea ar putea afecta acțiunile țărilor din Europa Centrală și de Est. 

În ceea ce privește taxele vamale de 60%/10% impuse Chinei, unul dintre subiectele campaniei electorale a republicanilor, analiștii americani sunt de părere că aplicarea lor va limita volumele de producție și puterea de stabilire a prețurilor de către fabricanții de tehnologie medie, precum Europa Centrală și Turcia.

Vor fi dăunătoare

Deși exporturile directe ale Poloniei și Turciei în Statele Unite au diminuat în măsura în care Europa emergentă este integrată în țesutul industrial european, experții JPMorgan consideră că taxe vamale de 10% vor fi dăunătoare.

Cu toate acestea, pentru exportatorii de materii prime, cum ar fi Africa de Sud și regiunea MENA, o astfel de politica tarifară va avea un impact direct redus. În ceea ce privește scenariul cu taxe de 60%, în acest caz s-ar putea produce o redirecționare a exporturilor chineze destinate Statelor Unite către restul lumii - importatori, precum regiunea MENA și Africa de Sud, ar putea beneficia de produse chineze mai ieftine care au nevoie de o nouă destinație.

Partea bună a lucrurilor

De asemenea, în cazul în care UE decide să limiteze importurile din China, Europa Centrală și Turcia ar putea ocupa cota de piață astfel eliberată cu produse autohtone, mărfurile chineze fiind ținute la distanță. Pe de altă parte, dacă UE nu va face acest lucru, Europa Centrală și Turcia ar putea pierde din producție și exporturi, China mutându-și vânzările din Statele Unite în Europa.

În ceea ce privește dolarul, victoria republicană în alegerile prezidențiale și taxele vamale ar putea întări dolarul. Acțiunile sud-africane vor fi probabil cel mai puternic afectate de dolarul puternic, urmate de acțiunile emergente europene și apoi de cele turcești. 

Spre o stabilizare a prețurilor la petrol

În ceea ce privește petrolul, analiștii JPMorgan amintesc faptul că  unul dintre principalele puncte de discuție ale campaniei republicane este de a readuce nivelul general al prețurilor la cele existente înainte de pandemie și de a scădea la jumătate prețurile la benzină. 

„Credem că există șansele unei politici orientate spre stabilizarea prețului la petrol, cu o formă de cooperare (explicită sau tacită) cu OPEC, chiar și în detrimentul producției americane. O șansă mică, dar o șansă”, au subliniat experții JPMorgan.

Este probabil ca o președinție democrată să continue politicile existente care au permis producției de petrol a SUA să crească cu aproximativ 3,8 milioane de barili pe zi (total lichide petroliere) în timpul administrației Biden.

Nu există un răspuns la această problemă 

În cele din urmă, JPMorgan analizează relația dintre Europa și Statele Unite via Ucraina. Promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului dintre Rusia și Ucraina implică probabil acceptarea faptului că Rusia ar putea primi controlul asupra majorității estului Ucrainei.

O astfel de mișcare ar submina consensul ferm stabilit după al Doilea Război Mondial că granițele internaționale nu pot fi schimbate cu forța și ar contrazice politicile multor aliați europeni și nord-americani ai NATO. Potențiala oprire de către Trump a ajutorului militar ucrainean ar exacerba neînțelegerile dintre Statele Unite și unii dintre membrii NATO.

„Nu știm dacă noua administrație Trump ar sprijini utilizarea activelor rusești înghețate pentru a compensa costurile apărării sau reconstrucției Ucrainei și nici dacă oprirea ajutorului american ar fi însoțită de o încetare a vânzărilor de arme”, a adăugat JPMorgan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Euro
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Ghișeu
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Fermier / Foto: Oana Pavelescu
Rezultate / FOTO: Freepik
SUA
București / Foto: Freepik

Semnal de alarmă pentru piața imobiliară din România

Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor...

Bani
Lucrător în construcții
Industrie / Sursa: Freepik.com
Hacker / FOTO: Freepik
Tesla
Ikea
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Foto: Arhivă
colaj foto pexels.com

Lovitură din China pentru profiturile BMW şi Mercedes

BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...

Telecomunicații
Inteligență artificială / Foto: Freepik
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Totul despre Bigster, cel mai nou model lansat de Dacia

Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...


pixel