Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Într-un interviu acordat pentru DC Business, profesorul Mircea Coșea a vorbit despre ce efect va avea noua majorare a salariului minim brut, la 3.700 lei, convenită în Consiliul Național Tripartit asupra mediului de afaceri.
”Orice fel de creștere a veniturilor este necesară pentru că avem o situație în care puterea de cumpărare scade, inflația este încă mare, deci din punct de vedere al sensului acestei măsuri nu pot să fiu decât de acord. Problema este că nu știu dacă este momentul potrivit pentru așa ceva și dacă există posibilități pentru aplicare.
Această măsură este în urma unei directive a Uniunii Europene care are la bază ideea că trebuie să existe o anumită tendință de egalizare a nivelului salariului minim pe ansamblul Europei. Această măsură nu are în vedere productivitatea. Salariul minim nu pleacă de la productivitate, pleacă de la nevoia asigurării unui consum corespunzător celei mai de jos categorii de calificare. Este o măsură care până la urmă are o bază de natură politică. Ea se stabilește politic, în funcție de condițiile pe care, la un moment dat, economia le are”, susține profesorul Mircea Coșea.
În ceea ce privește urmările acestei majorări de 12,12% a salariului minim, care echivalează o creștere netă de nu mai mult de 242 lei, în schimbul acesteia, mediul de afaceri va avea de suferit, în primul rând prin diminuarea unei serii de avantajele de care companiile din România încă se bucură la momentul actual, după ce au fost deja păgubite prin măsurile fiscale în vigoare de la începutul anului.
”Apare un număr important de ieșiri din activitate a întreprinderilor mici și mijlocii. În mod oficial, de la începutul acestui an, sunt între 25 și 28 de mii, unii zic chiar 30 mii de societăți mici și mijlocii care au intrat în faliment pentru că nu pot plăti facturile la energie, având cel mai mare preț din Europa, la care se mai adaugă și efectele ordonanței trenuleț. Încă o apăsare pe angajator face ca veniturile statului, aparent crescătoare, pentru că impozitarea salariului minim mai mare aduce venituri statului dar pe termen lung este o pierdere pentru că vor fi un număr mai mare de societăți care nu vor putea ține pasul cu această apăsare pe care angajatorul o are în momentul de față și la care se adaugă și majorarea salariului minim.
Al doilea element, se pierde competitivitatea economiei românești pe latura exporturilor. Cu această măsură, costurile la export cresc pentru că mediul de afaceri, economia reală, având cheltuieli mai mari, prețurile pentru export își pierd din competitivitate, față de alte țări care nu au procedat așa și care au avut un sprijin pentru mediul de afaceri.
În al treilea rând, scade apetitul investitorului străin pentru mediul românesc pentru că investitorii străini merg acolo unde este și acest avantaj al salariului minim, or creșterea lui diminuează acest avantaj” a mai spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...