Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Împăratul Akihito al Japoniei a încheiat, marţi după-amiaza, ceremonia prin care a renunţat la Tronul Crizantemei în favoarea fiului său, Naruhito, marcând prima abdicare a unui suveran nipon în mai bine de două secole, transmite AFP. 

Publicitate

Akihito rămâne împărat al Japoniei până la miezul nopţii, după care această ţară va intra într-o nouă eră, denumită Reiwa, şi care va corespunde întregii perioade de domnie a lui Naruhito.

Citește și: Cine este noul împărat al Japoniei

Ceremonia de abdicare a avut loc în sala Matsu no ma din Palatul Imperial (Sala Pinilor n.r.). 

"Astăzi îmi închei datoria de împărat. Aş dori să-mi exprim profunda apreciere pentru cuvintele pe care premierul Abe le-a adresat în calitate de reprezentant al poporului nipon. Am avut norocul să-mi îndeplinesc îndatoririle de împărat înconjurat de încrederea profundă şi de respectul poporului japonez timp de 30 de ani de la ascensiunea mea la tron. Oamenilor care m-au acceptat şi m-au susţinut ca pe un simbol, le transmit mulţumirile mele din inimă. Alături de împărăteasă, sper din toată inima că noua Reiwa (eră imperială) care începe de mâine va fi paşnică şi prosperă şi mă rog pentru pacea şi fericirea ţării noastre şi întregii omeniri", a susţinut suveranul nipon în discursul său care a marcat momentul abdicării. 

Împăratul Akihito, în vârstă de 85 de ani, a urcat pe tron la 8 ianuarie 1989, la vârsta de 55 de ani, după moartea împăratului Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. 

La ceremonie au participat aproximativ 300 de persoane, printre care membri ai familiei imperiale, premierul Shinzo Abe, alţi membri ai cabinetului şi oficialităţi. Premierul Shinzo Abe i-a mulţumit împăratului pentru că "a împărtăşit mereu momentele de bucurie şi de tristeţe cu poporul său". 

Preşedintele american Donald Trump i-a trimis un mesaj împăratului şi împărătesei Michiko, înainte de abdicare. "În numele poporului american, prima doamnă şi cu mine vă transmitem, din inimă, aprecierea noastră". Trump şi soţia soţia sa, Melania, s-au întâlnit cu cuplul imperial nipon în timpul unei vizite în Japonia în 2017. 

Liderul de la Washington urmează să se întâlnească şi cu noul împărat, Naruhito, în cadrul unei vizite de stat programată în mai - prima vizită de stat ce va fi primită de Naruhito după întronare. 

În prima parte a zilei de marţi, împăratul Akihito, înveşmântat în roba tradiţională, a îndeplinit ultimele ritualuri, conform tradiţiei, la palat, anunţându-şi strămoşii că abdică. 

Începând de miercuri, împăratul şi împărăteasa Michiko vor prelua titlul de "împărat emerit" şi "împărăteasă emerită", conform unui anunţ făcut de Casa Imperială a Japoniei. Cei doi nu vor participa la ceremonia de întronare a noului împărat, Naruhito (59 de ani), ce va avea loc miercuri. 

Succesiunea imperială deschide o nouă eră pentru Japonia, care este ţara cu cea mai veche instituţie monarhică din lume. Noua eră poartă numele "Reiwa", denumire scrisă din două caractere japoneze kanji: "rei" înseamnă ordine, comandă sau bine, în timp ce "wa" înseamnă armonie. 

Zorii noii ere au însemnat şi o oportunitate de profit pentru japonezii întreprinzători. Tricourile imprimate cu numele noii ere, "Reiwa", sunt la mare căutare, aşa cum sunt şi dulciurile "Reiwa". 

Poporul nipon va avea şansa de a-l întâlni pentru prima oară pe noul împărat şi pe soţia sa, împărăteasa Masako, 55 de ani, în cursul unei ceremonii ce va avea loc sâmbătă, când noul cuplu imperial va ieşi în faţa oamenilor, într-un balcon al palatului imperial. 

La jumătatea lunii martie, împăratul Akihito a demarat seria de ceremonii ce aveau să-l aducă în momentul abdicării. Printre altele, Akihito a călătorit şi la mausoleul în care se află mormântul legendarului Jimmu, primul împărat al Japoniei, din oraşul Kashihara (vest). 

În ultima lor ieşire din Tokyo, în cursul acestei luni, împăratul şi împărăteasa s-au rugat la vechiul sanctuar şintoist Ise Jingu, din centrul Japoniei. Acest sanctuar este închinat zeiţei soarelui Amaterasu Omikami, zeitate ce protejează familia imperială. 

În urmă cu o săptămână cuplul imperial a vizitat şi mormântul lui Hirohito, tatăl lui Akihito, din Cimitirul Imperial Musashino (în partea de vest a metropolei Tokyo). 

Familia imperială niponă formează cea mai lungă dinastie ereditară din lume, cu origini de acum 2600 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Portul Constanta Sud Agigea
Bursa de la Tokyo / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Beijing / FOTO: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Economie
baraj. foto: pexels.com
Grecia. Foto: Pexels.com

Grecia e optimistă în privinţa turismului, în 2025

Turismul elen arată semne pozitive în 2025.

Foto: Pexels.com
PPentrolier / Foto: Freepik
Foto: Arhiva

Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan

Tragedie aviatică în Kazahstan.

Nissan
Metrou București

Ce s-a decis în prima şedinţă a Guvernului Ciolacu 2

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...

WhatsApp / sursa foto: Freepik.com

Iran, decizie istorică privind WhatsApp şi Google Play

Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.

Wall Street

Optimism pe Wall Street, în Ajunul Crăciunului

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.

foto: pexels.com

Greva de la Starbucks se extinde în SUA

Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...

Cereale / Sursa: Freepik.com
Turiștii caută alte orizonturi
Conducte de gaze / Foto: Freepik

pixel