Important pentru pensionari. Elena Cristian a lămurit lucrurile privind creșterea acestor venituri
Autor: DCBusiness Team | 27 iul 2022, 23:42
Scurt și la obiect
Scurt și la obiect
Elena Cristian, analist DCBusiness, a vorbit despre pensiile românilor și a comentat declarațiile ministrului Finanțelor.

În privința discuțiilor legate de pensiile speciale și pensiile militare, Elena Cristian crede că este un subiect fals. 

”Eu cred că este o temă falsă, pentru ei, nu pentru noi, de a amesteca toate aceste pensii, pentru că așa vor scăpa să facă ordine în acest sistem. Pensiile aviatorilor, pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, cum se spune, sunt pensii ocupaționale, nu poți să le amesteci cu pensiile speciale ale parlamentarilor”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune RTV. 

Referindu-se la declarația ministrului Finanțelor, analistul DCBusiness a precizat că pensionarii trebuie să înțeleagă acest lucru, și anume că Adrian Câciu a spus ”că pensiile vor crește măcar cu erodarea puterii de cumpărare din semestrul al II-lea”. Cu alte cuvinte, pensionarii nu trebuie să-și facă ”speranțe de creștere cu întreaga rată a inflației pentru 2022, ci cu un procent mult mai mic decât rata inflației”, a subliniat Elena Cristian.

O nimica toată

Comentând declarația aceluiași ministru Câciu despre plafonarea/compensarea facturilor la energie, Elena Cristian a spus că "ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns în hohote. Sigur că ministrul Câciu dă din colţ în colţ de când a preluat acest mandat. Nu prea ştie să răspundă la întrebări şi îmi este greu să cred că atunci când a venit această ordonanţă la Ministerul Finanţelor pentru avizare, pentru că este o ordonanţă cu mare impact bugetar, nu s-au făcut nişte calcule. Acum înţelegem aşa. Că la 10 luni de la compensare/plafonare, pentru că ştim că a început din octombrie anul trecut, s-a mers pe o schemă trei luni, apoi a venit această schemă valabilă un an, timp în care către furnizori, atenţie, s-a plătit cam o treime din sumă, îşi dau seama că nu e vorba de un impact de 9 miliarde lei, ar fi de fapt 40 miliarde. Şi dacă se mai gândesc un pic, ar putea fi 20. Este ca şi cum am vorbi noi: "Ai bani de o cafea? Dă-mi şi mie o fisă/ Păi de câte ai nevoie? / Una, două...". Adică ce mi-e 40 miliarde, ce mi-e 20 de miliarde. O nimica toată. Din sursele mele şi din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Energiei, banii aceştia nu sunt. Trebuie să ia o decizie rapidă", a subliniat Elena Cristian la emisiunea Cheia Zilei. 

Intervenind în discuție, moderatorul Niels Schnecker a punctat că, de altfel, "nici nu au de unde să fie. Degeaba se laudă premierul cu faptul că deficitul e la 1,7. În realitate, BNR ne spune că estimarea pentru întregul an e la 6,7 din PIB. Ne împrumutăm la cel mai scump preţ din Europa", a amintit Schnecker. 

De sus în jos, de la dreapta la stânga

"Exact. Şi datoria publică e la aproape 50% din PIB, suntem la un nivel record al dobânzilor, şi s-au plătit în primele 4 luni 9 miliarde lei numai rostogolirea dobânzilor. Până la finalul anului, această rostogolire ar putea fi undeva la 30 miliarde lei. Sigur, noi ştim, pe cifre te uiţi cum vrei. De sus în jos, de la dreapta la stânga. Ei calculează încasări mai mari decât anul trecut. Pe mine mă interesează faţă de cum ai scris în buget cum stai, că bugetul l-ai construit anul ăsta, nu anul trecut", a completat Elena Cristian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe