Important producător de utilaj petrolier cere intrarea în insolvență
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
După 107 ani de activitate
După 107 ani de activitate
Uztel şi-a cerut în instanţă intrarea în insolvenţă, intenţia sa declarată fiind de reorganizare a societăţii, potrivit unui raport trimis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"În conformitate cu dispoziţiile art. 234 alin. (1) lit.o) din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, vă comunicăm următoarele: pe rolul Tribunalului Prahova - Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul nr. 1223/105/2023 care are ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei la cererea debitorului Uztel SA, cu declararea intenţiei de reorganizare a societăţii în baza unui plan de reorganizare, conform prevederilor Legii 85/2014 modificată şi actualizată privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă", se arată în document.

Peste 107 ani de activitate

Uztel este unul dintre cei mai importanţi producători de utilaj petrolier, asigurând şi servicii de reparaţii. Uztel are peste 107 ani de activitate în industria de petrol şi gaze. Astfel, în 1856, prima rafinărie din lume a fost construită în apropiere de Ploieşti, iar în 1857 Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol. În 1904, Standard Oil, firmă din Statele Unite, a înfiinţat, în apropiere de Ploieşti, Societatea Româno Americană şi a construit ateliere mecanice şi rafinării. În 1950, Ateliere mecanice ale Societăţii Româno Americane au devenit compania Uztel, în subordinea Ministerului Român al Petrolului. Compania a devenit unul dintre principalii producători de utilaj petrolier pentru industria românească de petrol, asigurând în acelaşi timp reparaţii capitale pentru întreaga gamă de echipamente.

În anul 1991 Uztel a devenit societate pe acţiuni, iar în 2004 a fost privatizată, fiind demarat un vast program de investiţii în vederea modernizării capacităţilor de producţie pentru creşterea calităţii produselor şi pentru a asigura protecţia mediului.

Uztel este listată la BVB, sub simbolul bursier UZT. 

Citește și De câte companii de stat mai are nevoie România

”Câțiva prieteni apropiați mi-au spus că voi prelua un minister al companiilor în faliment. Într-un fel, cam așa arăta situația la vremea respectivă”, a recunoscut ministrul Spătaru. 

Întrebat câteva companii are în subordine instituția pe care o conduce, invitatul jurnalistului Alex Vlădescu a precizat că sunt 44 de companii. ”Câte dintre ele erau pe pierdere? Aproape trei sferturi. Aproximativ 10 companii aveau profit. Am date preliminare pentru 2022 și putem vorbi de aproape 20 de companii care au profit. O parte din ele sunt, bineînțeles, din industria de apărare, dar și parte sunt și din sectorul extracției miniere, din alte sectoare economice. Dar mai mult decât atât, companiile care erau profitabile, și-au triplat, o parte, din ele, aceste profituri. Pentru că am făcut investiții, am alocat personal, am definit aceste companii pe principii de guvernanță corporativă, chiar dacă nu am finalizat acest proces de selecție a Consiliilor de Administrație, dar ele funcționează pe principii economice solide. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel