Urmărește dezbaterea live

Importul masiv de cereale din Ucraina lovește în fermieri. România, între țările care cer măsuri de la UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un fermier se uită la o remorca încărcată cu grăunțe / Foto: Banca Mondială / Flickr
Un fermier se uită la o remorca încărcată cu grăunțe / Foto: Banca Mondială / Flickr
Șase state din Europa Centrală, între care și România, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creșterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, spunând că afluxul a redus prețurile și a afectat fermierii locali, au declarat oficiali guvernamentali.

Ucraina este un important producător și exportator global de cereale, dar producția și exporturile au scăzut de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut și a început să blocheze porturile sale maritime.

Pentru a ajuta grânele ucrainene și alte produse agricole să ajungă pe piețe, UE a inițiat anul trecut așa-numitele "benzi de solidaritate" pentru a facilita transporturile.

Zsolt Feldman, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Agriculturii, a declarat luni seara târziu că Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România și Bulgaria au făcut o solicitare comună în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, reunit la Bruxelles, pentru măsuri imediate.

"Dacă UE acționează în unitate pentru a ajuta exporturile de cereale pe cale terestră, atunci și povara ar trebui să fie împărțită în mod egal între statele membre", se arată în declarația ungară. Feldman a declarat că UE nu a promis nicio măsură pentru a atenua perturbările de pe piață.

Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a declarat luni agenției poloneze de știri de stat PAP: "Suntem gata să continuăm să ajutăm Ucraina... Dar dorim, de asemenea, să includem întreaga UE în acest ajutor... astfel încât fermierii polonezi sau fermierii din alte țări vecine să nu sufere doar efectele, ci ca aceste efecte să poată fi atenuate".

El a precizat că statele din Europa Centrală au cerut UE să transporte cerealele ucrainene dincolo de vecinii imediați ai Ucrainei și să ofere asistență.

Un viitor summit UE-Ucraina, care va avea loc vineri, urmează să discute despre deschiderea piețelor UE pentru mai multe produse ucrainene, inclusiv cereale, pentru a ajuta Ucraina să obțină venituri în timp ce luptă împotriva forțelor rusești.

Ministerul bulgar al agriculturii a afirmat într-o declarație pe site-ul său că crearea de depozite temporare pentru cerealele ucrainene, precum și noi coridoare de transport, inclusiv căi ferate, ar putea reduce presiunea exercitată de creșterea importurilor din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel