Urmărește dezbaterea live

Impozit auto: Cum se calculează și ce reduceri se aplică în 2020
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
În funcție de capacitatea cilindrică a mașinii
În funcție de capacitatea cilindrică a mașinii
Sfârșitul lunii martie este termenul pentru plata primei tranșe din impozitul auto pe 2020, taxă ce trebuie achitată chiar dacă, între timp, proprietarul și-a vândut mașina. Potrivit Codului fiscal, persoanele care au deținut un mijloc de transport pe 31 decembrie sunt datori cu impozitul pe tot anul 2020.

În cazul celor care își cumpără anul acesta autoturisme, ei nu sunt obligați să plătească nimic în 2020. În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului pe maşini, acesta se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.

Mod de calcul

Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv - 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv - 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.

Citește și Impozitul pe locuință, NOUTĂŢI. Calcule și reduceri

În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

Reduceri

Pe de altă parte, consiliile locale pot decide scutiri sau reduceri ale impozitului pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

În plus, Codul fiscal prevede că impozitul se reduce cu 50% pentru cei care au domiciliul în anumite localități din munții Apuseni și din județul Tulcea (Sulina, de exemplu). Vorbim de județul Alba (persoanele domiciliate în oraşele Abrud, Câmpeni şi Zlatna şi în 24 de comune ale judeţului), de județul Arad (persoanele domiciliate în oraşul Sebiş şi în 13 comune din judeţ), Bihor (oraşele Nucet, Dr. Petru Groza şi Vaşcău, precum şi în 12 comune din judeţ), Cluj (14 comune intră la reduceri) și județul Hunedoara (orașul Brad și 15 comune din județ). Listele complete se regăsesc în HG nr. 323/1996.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel