Impozit progresiv? Mircea Coșea: Dacă nu este corect stabilit, poate face criza și mai grea

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Complicat, nu glumă / FOTO: Freepik
Complicat, nu glumă / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că nu este momentul pentru introducerea impozitului progresiv. Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, în exclusivitate pentru DCBusiness, care este greșeala Guvernului.

Tema impozitului progresiv nu este de actualitate într-un an electoral, pentru că orice discuţie se duce în plan ideologic, a declarat Mugur Isărescu, întrebat dacă România este pregătită pentru așa ceva. 

Dacă Executivul ar fi făcut ce trebuie

”Sunt de acord cu domnul Isărescu în tot ceea ce a spus”, a comentat profesorul Mircea Coșea. Pentru că, a explicat el în continuare,”nu se poate micșora acum dobânda. Este un lucru foarte clar. Nu are cum. Politica monetară a Băncii Naționale nu este sprijinită de politica fiscal-bugetară a Guvernului. Dacă Executivul ar fi mers mână în mână cu politica monetară, așa cum se cere, ar fi trebuit să aibă o fiscalitate redusă, mai ales pe mediul de afaceri, nu sporită. 

Politica monetară a BNR nu poate de una singură să aducă un echilibru. Este o chestiune pe care el o recunoaște, de altfel, prin faptul că menține dobânda. Nu are ce să facă”, a subliniat analistul. 

Faci criza și mai grea

”În ceea ce privește impozitul progresiv, Mugur Isărescu fiind un om elegant, cu experiență, spune că nu este binevenită în această etapă. În perioadă de criză nu schimbi sistemul fiscal. Pentru că schimbarea sistemului fiscal înseamnă o criză temporară de adaptare. Ceea ce înseamnă că faci criza și mai grea prin faptul că, în loc să încerci să stabilizezi tu destabilizezi, de fapt, și nu ai instrumentele necesare pentru a face o restabilizare rapidă. Ce înseamnă că România nu are instrumente: că nu are baza logistică de aplicare a impozitului progresiv, a explicat profesorul de economie. 

Nu este pe salarii și pe pensii

Mircea Coșea a subliniat, totodată, că ”impozitul pozitiv nu este, cum zice câteodată premierul Ciolacu, ori nu i se atrage atenția, ori nu vrea să spună, pe salarii și pe pensii. El este pe venit. Ori impozitul progresiv pe venit pe care vrea să îl aplice, înseamnă să cunoști veniturile. Ori noi nu cunoaștem. Nu aveam această logistică, nu avem informatizarea ca să cunoaștem cum să-i impozităm pe cel care stă la țară și nu are nici un venit, nu are nici o leafă, nu are nici o pensie, dar scoate pe un scăunel în fața porții, la șosea, o sticlă de țuică și patru ouă? Ori pe cel care are zece vaci în fundul curții. Sau pe unul care nu are nici un venit, dar are apartamente pe care ia chirie.

O și mai mare economie neagră

Toate aceste lucruri fac ca, la un moment dat, impozitul progresiv, dacă nu este corect stabilit, să ducă la o evaziune și mai mare sau la o economie neagră și mai mare. În Germania, când s-a aplicat o formă de impozit progresiv, s-a creat o nouă meserie - cea a funcționarului care vine acasă și îți face calculul. Pentru că tu nu mai poți face lucrul acesta, pentru că unele chestiuni se deduc. Dacă faci, spre exemplu, niște reparații în casă și așa mai departe. Este, prin urmare, foarte complicat.

Un spor de echitate, nimic mai mult

Desigur, poate ar aduce un spor de echitate. Atât. Dar nu va aduce, în nici un caz, mai mulți bani la buget în prima etapă, dar aplicarea lui poate duce la niște necazuri mari, mai ales în perioada în care nu ești pregătit. Iar în perioadă de criză, cum spuneam, destructurarea costă mult mai mult și comportă mult mai multe riscuri decât restructurarea sistemului fiscal. Prin urmare, sunt de acord cu Mugur Isărescu: nu este momentul. El nu spune este imposibil, spune doar nu încă.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel