Impozitarea unor pensii. Codul fiscal modificat
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Bărbat furios / Foto: Freepik
Bărbat furios / Foto: Freepik
Joi au intrat în vigoare mai multe modificări aduse Codului fiscal iar printre aceste modificări se numără și unele care vizează venituri din pensii.

Printr-o lege oficializată joi se reglementează valoarea venitului impozabil la efectuarea plăţilor din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II și Pilonul III, precum şi în cazul pensiilor ocupaţionale. Mai exact, nu vor fi impozitate contribuțiile la aceste pensii, ci doar câștigurile (randamentul). Noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2024, notează Avocatnet.

În primă fază, Legea 309/2022, apărută joi în Monitorul oficial și care se va aplica din 2024, modifică Codul fiscal, astfel încât să fie incluse în rândul veniturilor din pensii și cele din pensiile ocupaționale. 

Regula de bază din Codul fiscal, stabilită de alineatul 1 al articolului 100, se păstrează: Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.

În schimb, se modifică venitul impozabil în cazul celor trei tipuri de pensii: din Pilonul II, Pilonul III și cele ocupaționale.

Mai exact, în cazul sumelor primite ca plăți eșalonate în rate sau plată unică de către participanții la fondurile Pilonului II, Pilonului III sau la fondurile de pensii ocupaționale, venitul impozabil va fi “constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) (cel amintit mai sus – n. red.) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii” sau “la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1)”, în cazul plăților unice.

În plus, pentru că există posibilitatea ca banii din contul de la Pilonul II să meargă, în cazul morții titularului, la moștenitorii săi, pentru sumele ce vor fi primite ca plată unică sau ca plăți eșalonate de moștenitorii legali din acest pilon de pensii, venitul impozabil se va calcula la fel, respectiv vor fi considerate impozabile doar câștigurile, nu și contribuțiile nete.

Așa cum se spune de mai mulți ani, sistemul de pensii de la noi nu va mai fi sustenabil multă vreme, deoarece numărul pensionarilor crește, iar cel al lucrătorilor activi, ce le plătesc acestora pensiile, e în continuă scădere, urmând ca, în curând, numărul pensionarilor să-l depășească, la nivel național, pe cel al angajaților.

De aceea, inițiatorii măsurii susțin că, “pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile”.

În prezent, sistemul de pensii din România este bazat pe patru piloni. Mai exact, există Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

Pe lângă pensiile amintite, relativ recent a apărut un nou pilon de pensii, numit, în mod neoficial, Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, care reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților.

În cazul pensiilor administrate privat, pentru a obține niște câștiguri, respectiv majorarea sumelor din conturile participanților, administratorii investesc banii în acțiuni.

Citește și:

Impozitul pe salarii a fost modificat recent. Venituri care nu se impozitează

ANAF anunță că a intrat în vigoare o modificare adusă Codului Fiscal și care vizează veniturile din salarii.

Astfel, OUG nr. 16/2022 stabilește că o serie de venituri nu vor face subiectul impozitării, în limita unui plafon lunar de cel mult 33% din salariul de baza.

Veniturile care nu se impozitează:

prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare/detașare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;

contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi.

cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii, în limita unui plafon neimpozabil de 20 % din salariul de baza minim brut, în anumite condiții.

contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câștig salarial mediu brut.

contribuțiile la un fond de pensii facultative și cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană; Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel