Impozite locale. Haos în noua lege. Ce au votat senatorii și de când se aplică

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Senatorii produc haos legislativ
Senatorii produc haos legislativ
Senatorii au votat un nou sistem de impozitare care se va aplica atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice.

Însă camera superioară a Parlamentului a votat ca aceste noi modificări să se aplice abia din anul 2026 după ce inițial în comisiile de specialitate s-a propus aplicarea din 2023.

În primul rând, deși pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, senatorii lasă complet în aer impozitarea clădirilor nerezidențiale și impozitarea clădirilor mixte. Practic, din amendamentele de la Senat reiese că aceste două categorii de clădiri ale persoanelor fizice nu vor fi impozitate între 2023 și 2025.

Calculul impozitelor între 2023 și 2025 pentru persoane fizice

Impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel, însă, sunt majorate semnificativ față de cele de acum, astfel că impozitele vor putea fi mai mari în unele localități. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;
Calculul impozitelor începând din 2026

Impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale). Acest impozit se aplică clădirilor mixte dacă destinația majoritară (peste 50%) este rezidențială.

Impozitele pentru persoanele juridice

Pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă.

Pentru perioada 2023 - 2025 impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani. Diferența față de regulile de acum este că se va preciza că valoarea impozabilă va include atât valoarea clădirii, cât și valoarea terenului aferent acesteia - totuși, regula se va aplica numai după ce va expira valabilitatea rapoartelor de evaluare deținute în prezent de firme.

Din anul 2026 pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale). Acest impozit se aplică clădirilor mixte dacă destinația majoritară (peste 50%) este nerezidențială.

Problema este că, prin revenirea la regulile de acum pentru impozitarea clădirilor deținute de firme, se va renunța la anumite detalieri ale regulilor generale de impozitare locală a clădirilor ce ar trebui aplicate din 2026, ceea ce ar putea îngreuna aplicarea noului sistem, remarcă Avocatnet.

Așadar, ideea de bază este că regulile actuale pentru impozitarea locală a clădirilor vor fi păstrate încă trei ani. Însă proiectul adoptat de senatori are probleme serioase de tehnică legislativă, care ar trebui rezolvate de deputați pentru a evita apariția de probleme practice atât în perioada 2023 - 2025, cât și începând cu 2026.

Pentru anul 2023, consiliile locale urmează să adopte hotărâri cu nivelurile impozitelor locale până la 30 noiembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel