Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
De la începutul anului, dolarul a crescut cu 13,39% față de yen, cu 6,07% față de euro și cu 11% față de lira sterlină. Indicele dolarului, care compară dolarul cu un coș de valute importante, a crescut cu 8% pe an, ceea ce ar trebui să facă din 2022 cea mai bună performanță din 2015 încoace.
Dolarul "a fost susținut de politica agresivă de majorarea ratelor de dobândă a Rezervei Federale americane" (Fed), amintește Victoria Scholar, analist la Interactive Investor.
Această rigoare monetară a permis dolarului să depășească temporar paritatea cu euro între iulie și noiembrie, să depășească 150 de yeni în octombrie pentru prima dată din 1990 și să urce la un maxim istoric față de lira sterlină în septembrie, la 1,0350 dolari pe lira sterlină.
De atunci, dolarul s-a îndepărtat de aceste maxime, pe măsură ce politicile monetare au început să se mai domolească în întreaga lume.
Dar și-ar putea relua creșterea în 2023, datorită statutului său de valoare de refugiu, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de redeschiderea Chinei pe fondul unui val de cazuri pozitive în Covid-19.
Pentru Brad Bechtel de la Jefferies, însă, investitorii se vor concentra în 2023 asupra momentului în care Fed "își va face griji cu privire la creștere mai degrabă decât la inflație", adică atunci când va începe să ia o pauză în ceea ce privește majorarea ratelor, dacă ritmul de creștere a economiei SUA scade prea mult.
"Dolarul ar putea retesta anul viitor maximul" de aproximativ 115 puncte pentru Dollar Index "dar nu mă aștept să depășească cu adevărat acest nivel", a adăugat analistul.
Citește și Curs valutar. Evoluția leului față de principalele valute
Moneda naţională s-a apreciat joi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9458 lei, în scădere cu 0,05 bani (-0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9463 lei.
În schimb, leul a stagnat comparativ cu dolarul american la valoarea de 4,6501 de lei pentru un dolar.
Moneda naţională s-a depreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0249 lei, în urcare cu 1,67 bani (0,49%), faţă de 5,0082 lei, cotaţia anterioară.
Gramul de aur s-a scumpit joi până la valoarea de 269,7918 lei, de la 269,5130 lei, în şedinţa precedentă. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...