Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
”Trăim într-o perioadă care se numește reflație. Adică nu primim pe economiile noastre, pe nici o maturitate și pe nici o monedă suficient pentru a acoperi inflația. Este firesc și normal. Deși citirea de inflație este istorică, dobânda este de viitor. Acest gradient, de 4%-5% probabil, depinde de orizont și de monedă. Haideți să luăm pentru România 12% pentru sfârșit de an, este o inflație a băncii centrale, nu s-a modificat. La o dobândă medie la titlurile de stat este dobânda mea favorită și mi se pare că trebuie să o luăm în calcul ca principală soluție investițională, nu neapărat dobânzile bancare, care sunt ceva mai mici, ajustate cu impozitul aferent”, a spus profesorul de finanțe.
Adrian Mitroi a explicat că, ”dacă ne uităm la finanțarea pe Fidelis, pe titlurile de stat, avem acolo un 7%-8%. Adică tot avem 3%-4% de nerecompensă pentru inflație. Este firească. Peste tot în lume se întâmplă asta. Pe euro este, probabil, vreo 3%. Ceea ce se numește reflație, adică nu este plătit, cel puțin pe termen scurt, pe economiile tale. Îmi este tare teamă că nici pe termen lung nu ești plătit suficient din punctul de vedere al deponentului.
Sfatul 1 este ca măcar să te duci pe titluri de stat ca să ai minim beneficiul celor 10% de impozitare pe care le ai, cu care ajustezi dobânda aceea și 7%. Tot este un beneficiu ceva mai bun față de bancă și mai ales dacă iei titluri de stat pe care le poți tranzacționa, le poți vinde ușor și fără pierdere, dacă ești îngrijorat, pentru că nu ai probleme de lichiditate să stai pe un an de zile. Deci, prima recomandare sunt titlurile de stat. Da, este soluția cea mai bună măcar de optimizarea fiscală a celor 10% de impozit”, a subliniat invitatul emisiunii ”Totul despre bani”.
”Faptul că, în calitate de deponent, pleci de la premiza reflacției, adicâ dobândă reală negativă, deficitele nu ar putea fi finanțate și nu numai în România. La cât de supraîndatorate sunt economiile mondiale, ele nici nu ar putea funcționa cu dobânzi reale pozitive. Dar ar oferi la titluri de stat dobânzi reale pozitive chiar și guvernele, prin titluri de stat, și băncile, atât finanțarea deficitelor și profitabilitatea băncilor, în mare bucluc și ele în ultima vreme, ar fi sub un mare semn de întrebare. Deci, este forma prin care noi, cetățenii, punem umărul la finanțarea deficitelor cu această dobândă real negativ și nu avem ce face”, a precizat profesorul de finanțe.
Care sunt celelalte recomandări ale profesorului Adrian Mitroi aflați ascultând întreaga emisiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...