În disputa cu băncile, justiția europeană dă câștig de cauză polonezilor care au luat credite în franci elvețieni

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Un anunț care nu convine băncilor poloneze
Un anunț care nu convine băncilor poloneze
Băncile poloneze au primit joi o lovitură serioasă în dosarul privind creditele ipotecare în franci elveţieni, după ce un avocat general din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a spus că băncile nu pot transfera comisioane suplimentare asupra clienţilor ale căror rate au fost considerate incorecte, transmite Bloomberg.

"În urma anulării unui contract de credit ipotecar ca urmare a unor clauze abuzive, consumatorii pot invoca împotriva băncilor creanţe care depăşesc rambursarea prestaţiei financiare; băncile nu au această posibilitate", susţine avocatul general Michael Collins.

Opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, judecătorii CJUE tind să urmeze opiniile avocatului general. În mod normal, o decizie finală a CJUE vine după şase luni după opinia avocatului general.

Imediat după acest anunţ indicele care regrupează acţiunile băncilor poloneze (WIG Banks) a înregistrat o cădere de până la 3,2%. Autoritatea de supervizare financiară din Polonia (KNF) a avertizat deja că sectorul bancar polonez ar putea suferi o lovitură de 100 de miliarde de zloţi (22 miliarde de dolari) în cazul unei decizii nefavorabile din partea CJUE. 

"Opinia avocatului general este negativă pentru bănci", apreciază Kamil Stolarski, analist la Santander BM.

Cu toate acestea, decizia finală ar putea să nu fie atât de favorabilă consumatorilor, apreciază Asociaţia care reprezintă interesele băncilor poloneze, ZBP. Aceasta subliniază că punctul principal este dacă CJUE va permite judecătorilor polonezi să evalueze dacă băncile îi pot da în judecată pe debitori pentru a-şi recupera dobânzile şi comisioanele pierdute în conformitate cu legislaţia poloneză.

Băncile poloneze se confruntă şi acum cu probleme în justiţie de pe urma unor credite ipotecare restante în franci elveţieni, în valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari. În 2021 un tribunal din Varşovia a solicitat punctul de vedere al CJUE dacă băncile pot continua să îi dea în judecată pe clienţi pentru plăţi suplimentare. Aceasta a fost o modalitate pentru industria bancară de a-şi recupera dobânzile şi comisioanele pierdute şi a descuraja noi procese, pentru că băncile au pierdut deja majoritatea acţiunilor în instanţă.

Băncile poloneze au convertit mii de credite ipotecare în valută în credite în zloţi via înţelegeri cu clienţii pentru a reduce riscurile. O decizie istorică a CJUE din 2019 a deschis calea pentru anularea contractelor care conţin prevederi incorecte şi de atunci încoace industria bancară poloneză a pus deoparte provizioane pentru pierderi de peste 37 de miliarde de zloţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel