În Germania prețul benzinei a revenit la nivelul de la începutul războiului
Autor: Oana Pavelescu | 23 noi 2022, 19:58
Germanii pot răsufla ușurați
Germanii pot răsufla ușurați
Germanii pot răsufla ușurați acum în condițiile în care prețul la pompă a combustibililor a ajuns la nivelul celui de dinaintea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Costul carburanților la stațiile de alimentare din Germania a scăzut din nou semnificativ. Benzina premium E10 a scăzut în decurs de o săptămână cu 6,4 cenți pe litru, iar motorina cu 6,5 cenți, după cum a anunțat miercuri Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC sau Automobil Clubul German)

Marți, E10 costa 1,785 euro pe litru media zilei, la nivel național, iar motorina 1,899 euro.

Excluzând faza reducerilor temporare de taxe din vară, ultima dată E10 super a fost mai ieftină în februarie, în ziua în care a început războiul, iar motorina ultima dată pe 3 martie.

Prețul motorinei, în special, a scăzut în ultima perioadă. În analiza săptămânală a ADAC pentru a cincea oară consecutiv, prețul a scăzut cu aproape 25 de cenți de la jumătatea lunii octombrie. E10 a devenit de asemenea, mai ieftină în ultimele săptămâni, dar nu la fel de mult ca motorina.

ADAC explică scăderea actuală în primul rând prin scăderea prețului petrolului. Experții observă, de asemenea, o reapariție a concurenței, care determină "tendința de scădere a prețurilor excesive la carburanți, care ar fi trebuit să apară de mult timp".

Concluzia ADAC este că prețul benzinei "a revenit între timp la un nivel normal".

Prețul benzinei și în Germania a fost calculat în funcție de prețul țițeiului și a fost "masiv supraevaluat" timp de luni de zile. Totuși, acest lucru nu se aplică la motorina, mai scumpă, care este taxată cu aproximativ 20 de cenți mai puțin. "Există încă spațiu de îmbunătățire aici, prețul motorinei trebuie să continue să scadă", a declarat un purtător de cuvânt al ADAC, citat de Bild.

Citește și:

OPEC majorează producția de petrol, înaintea intrării în vigoare a unui nou embargou

Arabia Saudită și alte state membre OPEC discută o creștere a producției de petrol, a relatat luni Wall Street Journal, citând reprezentanți ai organizației.

Potrivit ziarului, discuțiile se referă la o creștere de până la 500.000 de barili pe zi (bpd) înainte de reuniunea din 4 decembrie.

Această dată marchează ajunul intrării în vigoare a unui embargo asupra petrolului rusesc.

OPEC și aliații săi (OPEC+) și-au redus pomparea cu 100.000 de bpd în octombrie, înainte de a conveni asupra unei reduceri de două milioane de bpd din noiembrie, în ciuda opoziției mai multor țări, inclusiv a SUA.

Pe piețele bursiere, sectorul energetic de pe indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu 2,19%, în timp ce echivalentul său de pe S&P-500 de pe Wall Street este în scădere cu 3,66% în jurul orei 15:15 GMT.

În același timp, petrolul Brent a scăzut cu 4,63%, la 83,56 dolari pe baril, cel mai mic nivel din ianuarie, în timp ce petrolul ușor american (West Texas Intermediate, WTI) a cedat 4,78%, la 76,25 dolari.

Citește și: 

Rusia a pierdut 90% din piața europeană a petrolului. Cât petrol trece prin România și Bulgaria

Cu doar două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a noilor sancțiuni ale Uniunii Europene, Rusia a pierdut deja peste 90% din piața sa din țările nordice ale blocului, care reprezentau în trecut pilonul principal al transporturilor de la terminalele baltice și arctice.

Rusia a livrat doar 95.000 de barili pe zi la Rotterdam - singura sa destinație europeană rămasă pentru livrările maritime în afara bazinului Mediteranei/Marea Neagră - în cele patru săptămâni până la 18 noiembrie. Această cifră este în scădere de la peste 1,2 milioane de barili pe zi trimiși în porturile din regiune în fiecare zi la începutul lunii februarie. State precum Lituania, Franța și Germania au oprit aceste importuri în urmă cu câteva luni, în timp ce Polonia a urmat exemplul în septembrie.

Trei sferturi din țițeiul încărcat în porturile rusești de la Marea Baltică se îndreaptă acum spre Asia, rafinăriile indiene achiziționând barilii pentru a profita de o perioadă de grație oferită de SUA și Regatul Unit și care se așteaptă să fie adoptată de UE. Aceasta ar scuti de sancțiuni încărcăturile înainte de intrarea în vigoare a interdicției, la 5 decembrie, atât timp cât sunt livrate până la 19 ianuarie. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe