Dintre cei 19 miniştrii de Finanţe din zona euro doar trei şi-au anunţat candidatura pentru postul ocupat în prezent de portughezul Mario Centeno: Nadia Calvino din Spania, irlandezul Paschal Donohoe şi luxemburghezul Pierre Gramegna.
Analiştii apreciază că Nadia Calvino, care este şi adjunct al premierului spaniol, este văzută ca favorită pentru această funcţie având în vedere că beneficiază de sprijinul Germaniei şi Franţei, primele două economii din zona euro. Cu toate acestea, mai multe ţări mai mici, în frunte cu Olanda, se opun nominalizării Nadiei Calvino, ceea ce oferă o şansă unuia dintre cei doi outsideri.
EUROSTAT: Preţurile locuinţelor din România au crescut considerabil
Preşedintele Eurogrupului stabileşte agenda pentru reuniunile lunare ale miniştrilor de Finanţe din zona euro şi lucrează pentru stabilirea unei soluţii de compromis cu privire la politicile cheie. Postul de preşedinte al Eurogrupului este unul dintre cele mai importante la Bruxelles, alături de mandatul de preşedinte al uneia dintre cele trei mai instituţii ale UE, Ursula von der Leyen (Comisia), Charles Michel (Consiliul), David Sassoli (Parlamentul), şi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Faptul că asigură coordonarea politicilor economice naţionale a conferit preşedintelui Eurogrupului un rol esenţial în perioada crizei datoriilor Greciei. Acest rol este şi mai important în prezent, când europenii încearcă să îşi relanseze economiile afectate de coronavirus. Potrivit estimărilor Comisiei, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda unică ar putea să înregistreze o contracţie de 8,7% în 2020.
Eurogrupul îşi alege preşedintele cu o majoritate simplă, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Cu prilejul procedurii de alegere, care va avea loc joi după-amiaza în sistem de videoconferinţă, fiecare ministru de Finanţe va dispune de un vot la fiecare tur de scrutin. Primul candidat care va obţine 10 voturi din cele 19 va fi declarat câştigător.
În cazul de victorie, Nadia Calvino, 51 de ani, fost funcţionar de rang înalt al Comisiei Europene, va deveni prima femeie care va prezida Eurogrupul. Reprezentanta Spaniei poate conta pe sprijinul cancelarului german Angela Merkel şi pe susţinerea Parisului. "Împărtăşim cu Spania aceeaşi voinţă privind o integrare mai puternică a zonei euro", a declarat joi ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire.
Însă criticii susţin că Nadia Calvino nu este pregătită să ocupe un post care necesită capacitatea de a negocia un compromis între ţările din nord, adepte ale disciplinei bugetare, şi cele din sud, care au reputaţia că sunt mai relaxate când vine vorba de disciplina bugetară. Faptul că vine din Spania este cu atât mai important cu cât europenii negociază în prezent un plan important de relansare iar ţările din sud, în frunte cu Italia şi Spania, vor fi marile beneficiare ale acestui plan.
În acest context, ceilalţi doi candidaţi au o şansă deoarece sunt consideraţi mai neutri. În special, Paschal Donohoe, care poate miza pe sprijinul total al PPE, partid care reuneşte dreapta la nivel european. Irlandezul în vârstă de 45 de ani este considerat un gestionar prundent care a adus bugetul ţării pe un drum drept după o severă recesiune.
"Are şanse serioase pentru că va fi dificil pentru Nadia Calvino să obţină 10 voturi", a apreciat un diplomat european.
Procedura de vot se va derula prin buletin secret via o aplicaţie pe calculator. Candidaţii nu vor cunoaşte decât scorul propriu şi nu cel al adversarilor astfel că va fi la latitudinea lor dacă abandonează sau nu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...