Înapoi în comunism! De duminică, aceste produse se scumpesc
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Măsura se aplică începând de duminică
Măsura se aplică începând de duminică
Mulți români trecuți de o anumită vârstă își mai amintesc cum, pe vremea lui Ceaușescu, strângeau sticlele cumpărate, pe care le returnau, ulterior, magazinelor, în schimbul unei garanții. Pentru unii, banii astfel obținuți erau o salvare când se ajungea la fundul sacului. Acum, garanția revine în forță: începând de duminică, românii vor plăti 50 de bani în plus pentru fiecare ambalaj reutilizabil.

Iar din 2022, măsura se extinde și la ambalajele confecționate din materiale care nu pot fi reutilizate. Oricum, un lucru este esențial - nu trebuie aruncat bonul fiscal. Altfel, banii nu se mai recuperează. "Începând cu 31 martie 2019, valoarea garanției bănești (…) în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației este de 0,5 lei/ambalaj”, scrie în ordonanța de guvern care a modificat Legea nr. 249/2015.

De ce se revine la o tradiție comunistă? Pentru a crește rata de reciclare a deșeurilor. Cum putem deosebi produsele cum ambajal reciclabil de restul? Citind cu atenția eticheta unde, conform ordonanței menționate, operatorii economici trebuie să specifice acest detaliu. După care, aceiași operatori sunt obligați să primească la schimb ambalajele, care trebuie să fie însă în stare corespunzătoare, și să restituie cumpărătorului cei 50 de bani, în baza bonului fiscal.

Citește și CFR, contract de sute de milioane de lei pentru transport de țiței

Iar peste trei ani, din 31 martie 2022, garanția pentru ambalaj se va regăsi inclusiv în prețul produselor cu ambalaje ce nu sunt reutilizabile. Dar numai pentru recipiente din sticlă, plastic sau metal, al căror volumul este cuprins între 0,1 și 3 litri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel