Încălzirea globală ar putea schimba culoarea oceanelor
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ocean
Ocean
În ultimii 20 de ani, mai mult de jumătate din oceanele lumii și-au schimbat culoarea, trecând subtil de la albastru la verde în unele zone, ceea ce evidențiază efectul schimbărilor climatice asupra vieții din mările lumii, explică oamenii de știință.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, această schimbare se datorează unei variații a ecosistemelor și, în special, a planctonului, care reprezintă elementul central al sistemului alimentar marin și joacă un rol crucial în ciclul global al carbonului și în producerea oxigenului pe care îl respirăm.

"Motivul pentru care suntem interesați de schimbările de culoare este că ele reflectă starea ecosistemului", a explicat unul dintre autorii studiului,  B.B. Cael, de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie.

Privită din spațiu, de la înălțimea sateliților meteorologici, culoarea mărilor poate oferi o idee despre ceea ce se întâmplă în straturile superioare ale apei: un albastru intens înseamnă că există puțină viață, dar dacă apa este mai verde, acest lucru indică, mai mult ca sigur, că acolo există mai multă activitate, în special din partea fitoplanctonului care, la fel ca plantele, conține un pigment verde legat de clorofilă.

Departe de a fi nesemnificativă, evoluția fitoplanctonului și concentrarea acestuia în anumite regiuni, în detrimentul altora unde ar putea dispărea, are puterea de a perturba întregul lanț trofic marin. Prin urmare, oamenii de știință doresc să dezvolte metode de monitorizare a acestor schimbări în ecosisteme pentru a urmări schimbările climatice și pentru a stabili zone protejate.

Șapte nuanțe

Studiul Nature a lărgit spectrul de culori, examinând șapte nuanțe de culoare a oceanelor monitorizate de satelitul MODIS-Aqua în perioada 2002-2022. Aceste nuanțe sunt prea subtile pentru a fi percepute cu ochiul liber, astfel că privitorul le percepe, în mare parte, ca albastre.

Autorii au comparat datele observaționale cu modelarea computerizată a schimbărilor climatice. Ei au concluzionat că schimbările observate corespund îndeaproape cu ceea ce au scos în evidență respectivele modele.

Este înspăimântător

"De ani de zile fac simulări care ne arată că aceste schimbări de culoare a oceanelor se vor produce. De aceea, faptul că acest lucru se întâmplă cu adevărat nu este surprinzător, este înspăimântător", a declarat Stephanie Dutkiewicz, co-autor al studiului și membru al Departamentului de Științe ale Pământului, Atmosferei și Planetelor din cadrul MIT.

Deși sunt necesare lucrări suplimentare pentru a determina implicațiile exacte ale schimbărilor de culoare, autorii studiului consideră că este foarte probabil ca schimbările climatice să fie cauza.  Aceste schimbări sunt în concordanță cu ceea ce știm despre schimbările produse de activitățile umane asupra climei", a declarat Dutkiewicz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

INS: Scădere uşoară a deficitului comercial al României

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...

Marea Britanie întoarce spatele recesiunii

Revenirea economiei Regatului Unit este mai puternică...

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...


pixel