Încălzirea globală. Și experții mai greșesc câteodată
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Oricum situatia este gravă
Oricum situatia este gravă
Revista Nature a retras de pe site-ul său un studiu publicat în octombrie anul trecut de un grup de cercetători americani de la Institutul de Oceanografie Scripps, potrivit căruia oceanele lumii se încălzesc într-un ritm alarmant din cauza modificărilor climatice.

Într-un comunicat emis în acest sens, editorii revistei științifice britanice au precizat că, la scurt timp după apariția articolului, ”ne-am dat seama că incertitudinile noastre raportate erau subestimate, din cauza faptului că am tratat anumite erori sistematice ca pe nişte erori aleatoare". "În pofida incertitudinilor revizuite, metoda noastră a rămas validă şi oferă o estimare a încălzirii oceanului care este independentă de datele oceanice furnizate de alte abordări", a textul.

Nicholas Lewis, un matematician şi un critic al consensului ştiinţific care sprijină dezbaterile legate de criza climatică, a publicat un comentariu critic la adresa studiului. Unul dintre coautorii lucrării, expertul în climatologie Ralph Keeling, şi-a asumat vina pentru acele erori.

Studiul a utilizat o nouă abordare pentru a măsura temperatura oceanelor, bazată pe măsurarea cantităţii de oxigen şi de dioxid de carbon emise de plantele din oceanul planetar. Cele mai multe dintre datele despre temperaturile oceanice se bazează în prezent pe informaţiile transmise de reţeaua Argo, mai multe dispozitive robotizate care plutesc la adâncimi diferite.

Citește și Siberia, bombă cu efect întârziat. În Europa, clima poate deveni insuportabilă

Interesant este că retragerea articolului a avut loc ziua în care Grupul Internaţional de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC), afiliat ONU, a prezentat ultimul său raport privind impactul generat de încălzirea oceanelor şi situaţia regiunilor terestre acoperite de gheaţă. Studiul este unul dintre cele mai zguduitoare elaborate de experţii GIEC, care au avertizat că dacă emisiile de dioxid de carbon vor continua în acelaşi ritm, nivelul mărilor ar putea să crească cu până la 1 metru până la sfârşitul acestui secol - cu 10% mai mult decât predicţiile formulate în 2013.

În acelaşi timp, raportul GIEC afirmă că în anumite oraşe şi pe anumite insule inundaţiile catastrofale care se produc o dată la un secol vor deveni evenimente anuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel