Un nou studiu relevă faptul că cantitatea de hamei european, care conferă berii gustul său amar caracteristic, este în scădere.
Se preconizează că verile mai calde, mai lungi și mai uscate vor înrăutăți situația și ar putea duce la scumpirea berii.
Autorii studiului i-au avertizat pe cultivatori să își adapteze tehnicile agricole.
Berea este un element de bază al culturii europene - cu 8,5 miliarde de halbe vândute numai în Marea Britanie, potrivit British Beer and Pub Association.
Hameiul este cel de-al patrulea ingredient esențial în procesul de fabricare a berii - alături de apă, drojdie și malț. Se adaugă înainte de procesul de fierbere pentru a adăuga amărăciune, dar poate fi adăugat și după aceea pentru a schimba aroma generală.
Explozia industriei berii artizanale, care a crescut cererea de bere cu arome puternice și distincte, a dus la creșterea utilizării hameiului de înaltă calitate.
Dar acest studiu, care a analizat modul în care a evoluat producția medie de hamei aromat între 1971 și 1994 și între 1995 și 2018, a constatat că în unele zone cheie de cultivare a hameiului s-a înregistrat o scădere de aproape 20% a producției.
Cercetătorii, de la Academia Cehă de Științe (CAS) și de la Universitatea Cambridge, au pus reducerea recoltei pe seama condițiilor mai uscate - probabil din cauza schimbărilor climatice - din ultimii ani.
Martin Mozny, co-autor al lucrării și cercetător științific la CAS, a declarat că: "Neadaptarea va pune în pericol profitabilitatea culturii de hamei în anumite zone. Consecința va fi o producție mai mică și un preț mai mare pentru producătorii de bere".
Prețul berii a crescut deja cu 13 % de la pandemia din 2020, din cauza creșterii costurilor cu energia, determinată de inflație, și a crizei gazului în urma invaziei din Ucraina.
Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că acizii alfa-amari ai hameiului - care influențează aroma berii - s-au redus, din cauza temperaturilor mai ridicate și mai extreme.
În ciuda eforturilor globale, emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane au continuat să crească temperaturile.
Se așteaptă ca în următorii cinci-șapte ani să fie depășită bariera crucială de 1,5C.
Studiul spune că acizii amari se vor reduce cu până la 31% până în 2050. Fermierii s-au străduit să își adapteze practicile de cultivare pentru a îmbunătăți randamentele, cum ar fi mutarea fermelor mai sus pe văi, unde sunt mai multe precipitații, și instalarea de sisteme de irigații.
Însă autorii studiului avertizează că sunt necesare investiții suplimentare și spun că va fi necesară extinderea cu 20% a suprafeței utilizate pentru cultivarea hameiului aromat, pentru a compensa declinul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...